Način pripreme
Prvo pripremiti sirup: U šerpu uliti vodu, dodati šećer, vanilin šećer i dobro opran i na kolutove isečen limun. Staviti šerpu na vatri i kuvati. Kad proključa kuvati još 7 minuta i skloniti šerpu sa ringle. Ostaviti da se dobro ohladi.
Za nadev: U odgovarajućoj posudi sjediniti mlevene orahe i šećer.
Za premazivanje: Margarin iseckati, staviti u šerpu i šerpu staviti na vatru. Mešati dok se margarin ne otopi i skloniti šerpu sa ringle.
Uzeti jednu koru, premazati je otopljenim margarinom, posuti mešavinom oraha i šećera i prekriti drugom korom, ali malo pomeriti od vrha (vidi fotografiju). Tako ređati 6 kora - i šestu premazati otopljenim margarinom, posuti mešavinom mlevenih oraha i šećera i urolati.
Uzeti jednu koru, premazati je otopljenim margarinom i staviti pripremljeni rolat i pažljivo urolati.
Postupak ponoviti još jednom, dobijajući tako dva rolata). Oba rolata iseći oštrim nožem na po 13 delova - ružica. Ružice poređati u margarinom premazan pleh, premazati ih otopljenim margarinom.
Rernu dobro zagrejati na 250 stepeni, smanjiti temperaturu na 120 stepeni i staviti pleh sa ružicama. Peći ih 60 minuta.
Gotove ružice izvaditi iz rerne i, tako vrele, ih preliti ohlađenim sirupom. Posne baklava ružice sa orasima ostavite sa se ohlade i da lepo upiju sirup, pa ih servirati i poslužiti.
Napomena: Najbolje je da ih, kada se ohlade na sobnoj temoeraturi, ostavite u frižider da odstoje do sutradan. Predivnog su ukusa, sočne. Pravila sam ih za našu slavu Ðurđevdan, pošto je bila sreda, postili smo, kako naša vera i tradicija nalažu. Probajte, prijatno!