Način pripreme
Odvajamo belanca od žumanaca. Belanca umutimo na čvrst sneg.
Žumanca pomešamo sa šećerom i mutimo oko 5-6 minuta mikserom na mekan krem.
Pomešamo umućena žumanca i belanca, mutimo žicom ručno. Postepeno dodajemo brašno i pažljivo rično mešamo dok se ne homogenizuje.
Sipamo smesu u pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni oko 20 minuta.
Ostavljamo pečenu koru da se potpuno ohladi i sečemo na 2 dela da dobijemo 2 kore.
Pripremamo krem tako što prvo umutimo pavlaku na mekan krem, a nakon toga dodajemo maskarpone i džem i ponovo mutimo dok se ne pomešaju sastojci.
Stavljamo jendu koru na orgovarjauću podlogu i namažemo džemom. Nakon toga odozgo rasporedimo polovinu krema i poravnamo.
Odozgo stavljamo drugu koru i namažemo samo odozgo kremom. Poravnamo i ukrašavamo svežim borovnicama.
Stavljamo patišpanj tortu na 5-6 sati u frižider da se stegne.
Obična patišpanj torta sa borovnicama je gotova.