Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Arpski hleb za doner

Arpski hleb za doner

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Arpski hleb za doner
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Prvi korak za ukusan doner je savršen arapski hleb - dajemo vam recept, drugo je od vas"

Potrebni sastojci

  • voda - 250 ml, mlaka
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • so - 1 kašičkica, ravna
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • brašno - oko 500 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer, ostavite sa strane na nekoliko minuta da nadođe.

Nakon toga dodajte maslinovo ulje, deo prosejanog brašna i soli, promešajte.

Počnite da dodajete preostalo brašno i zamesite elastično i malo tvrđe testo.

Stavite testo u posudu, uvijte streč folijom i ostavite 45 dana da nadođe.

Podelite nadošlo testo na 10 jednakih loptica, pritisnite malo svaku lopticu rukama na malu pogaču i ponovo uvijte na 30 minuta.

Na obilno posudu radnu površinu sa brašnom razvucite svkau lopticu na tanku (skoro providnu) koru.

Odaberite tiganj sa dnom koje se ne lepi, prčenika kora, ugrejte dobro i pecite ravne hlepčiće jednu po jednu (nemojte da mažete tiganj mašću) oko 30-40 sekundi sa obe strane.

Tople doner pogače pokrijte vlažnom pamučnom krpom.

Čuvajte arapske hlepčiće na vlažnoj pamučnoj krpi.

Čuvajte arapske hlepčiće za doner u najlon kesi nakon što se potpuno ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: