Način pripreme
Ogulimo i sitno iseckamo luk.
U šerpi prokuvamo 1 šoljicu vode i čim provri dodajemo 1 prstohvat himalajske soli i iseckani luk.
Poklopimo poklopcem i nakon što luk blago omekša, dodajemo fini griz za kačamak, mešajući metalnom žicom za mućenje.
Kada se upije voda, sipalo još malo vode - ½ šoljice i uskoro skidamo sa ringle.
Ostavljamo da se ohladi i za to vreme operemo i isečemo sveže ubrane sveže listove spanaća. Stavljamo ih u bokal nutribuleta (ili moćnog blendera) i u njih dodajemo tahini od susama, začine (himalajsku finu so, biber i kumin po ukusu) i već ohlađeni kačamak sa lukom.
Za jednostavnije mlevenje, sipamo još malo vodice. Blendamo umak dok se ne dobije fina homogena smesa i ukoliko je potrebno vodice - dodajemo i mutimo dok se ne dobije željena konzistencija.
Poslužujemo umak od spanaća sveže mleven za konzumaciju.
Odgovarajuć za zasitan zdrav doručak - za umakanje arapskih pogača, krekera od žitarica, grisinica ili domaćeg slanog peciva.
Nežan veganski umak od spanaća sjajne gustine i blago slatkastog ukusa luka.
Neobično ukusno!