Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Umak»Veganski umak od spanaća

Veganski umak od spanaća

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Veganski umak od spanaća
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 6
26/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Umak od spanaća koji može da bude vaš novi zdrav doručak"

Potrebni sastojci

  • spanać - 1 šolja, iseckan
  • kukuruzni griz - ½ šoljice, fin
  • voda - 1 i ½ šoljica, za kačamak
  • luk - ½ glavice (ili 1 mala)
  • tahini od susama - 2 supene kašike
  • himalajska so - ½ kašičice, ravna
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • kumin - 3 prstohvata
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 - 2 kašičice
  • voda - ½ šoljice, za mlevenje
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulimo i sitno iseckamo luk.

U šerpi prokuvamo 1 šoljicu vode i čim provri dodajemo 1 prstohvat himalajske soli i iseckani luk.

Poklopimo poklopcem i nakon što luk blago omekša, dodajemo fini griz za kačamak, mešajući metalnom žicom za mućenje.

Kada se upije voda, sipalo još malo vode - ½ šoljice i uskoro skidamo sa ringle.

Ostavljamo da se ohladi i za to vreme operemo i isečemo sveže ubrane sveže listove spanaća. Stavljamo ih u bokal nutribuleta (ili moćnog blendera) i u njih dodajemo tahini od susama, začine (himalajsku finu so, biber i kumin po ukusu) i već ohlađeni kačamak sa lukom.

Za jednostavnije mlevenje, sipamo još malo vodice. Blendamo umak dok se ne dobije fina homogena smesa i ukoliko je potrebno vodice - dodajemo i mutimo dok se ne dobije željena konzistencija.

Poslužujemo umak od spanaća sveže mleven za konzumaciju.

Odgovarajuć za zasitan zdrav doručak - za umakanje arapskih pogača, krekera od žitarica, grisinica ili domaćeg slanog peciva.

Nežan veganski umak od spanaća sjajne gustine i blago slatkastog ukusa luka.

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti