Način pripreme
Oljuštimo i očistimo kruške. Isečemo ih na četiri dela. Stavljamo kruške u tiganj i dodajemo vino. Ostavljamo da vri na tihoj vatri.
Za to vreme izlomimo čokoladu na male koamde i rastopimo na pari. U rastopljenu toplu čokoladu dodajemo maslac i mešamo dok se potpuno ne rastvori.
Odvajamo žumanca i belanca. Belanca umutimo na čvrst sneg.
U drugoj posudi umutimo žumanca i šećer dok ne dobijemo glatku smesu. U dobro umućena žumanca dodajemo čokoladu.
Mutimo lepo mikserom na sporoj brzini.
Izmrvimo keksiće amareti i dodajemo u čokoladnu smesu. Mešamo silikonskom spatulom.
Dodajemo malo prosejanog brašna i prašak za pecivo. Mešamo dok ne upije celo brašnao. Na kraju dodajemo belanca, dodajemo po malo.
U namazan pleh prečnika 24 cm sipamo pola smese. Odozgo poređamo lepo oceđene kruške i odozgo sipamo preostalu čokoladnu smesu.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta. Ostavljamo da se ohladi ukusni kolač sa kruškama i onda vadimo iz kalupa. Posipamo bademima.
Po želji možemo ukrasiti odličan kolač sa kruškama i čokoladom sa kuglom sladoleda, kao što sam ja uradila.