Način pripreme
Umutite 200 g mekog maslaca sa šećerom u prahu i dodajte jedno po jedno žumance, a belanca sačuvajte. Mešajući dodajte mlevene orahe, 3 kašike brašna i 2 kašike kakaa. Skroz na kraju sipajte vanilu i 4 belanca, umućena u sneg.
Sipajte smesu u podmazanu posudu za pečenje i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Gotov kolač se vadi i ostavlja da se ohladi, dok se seče na parčiće oštrim nožem i izbuši se blago viljuškom.
Čim se ohladi preliva se glazurom od maslaca i čokolade istopljenih u posudi na ringli sa 6 kašika šećera i 4 kašike kakaa.
Kolač sa orasima i kakaom Žedna monahinja je gotov.
Prema originalnom receptu Žedna monahinja se maže belancima umućenim u sneg sa malo šećera.