Način pripreme
Ekspresan recept za jedan izuzetno aromatičan tapas.
Natopimo 15 minuta 4 kašike finih ovsenih pahuljica u jednoj šolji filtrirane vode, blendiramo i nakon toga procedimo mleko dobijajući ovsene mekike koje ćemo koristiti kao osnovnu komponentu za zgušnjavanje u namazu.
U malu posudu moćnog nutribuleta sipamo jedan za drugim sastojke: tri pune kašike ovsenih mekika, 2 pune kašike sirovog susamovog tahinija, 2-3 kašike graška iz tegle, isečenu ili iskidanu šaku listića bejbi spanaća, oko 12-15 listića svežeg estragona, nekoliko pera mladog belog luka i trećinu vezice sveže mirođije (bez drški).
Promešamo zajedno sa začinima - pola ravne kašičice himalajske soli (po ukusu), tri prstohvata mlevenog bibera u mlinu, pola ravne kašičice kumina i po želji - 2-3 prstohvata đumbira u prahu.
Prelivamo sa 1-2 kašike sveže ceđenog soka od limuna (po ukusu) i oko 3-5 kašike vode u zavisnosti od gustine.
Blendiramo dok se ne dobije nežna kremasta konzistencija.
Serviramo aromatičan tapas umak sa estragonom, spanaćem i mladim belim lukom - sveže biljno predjelo sa omiljenim domaćim grisinima i štapićima ili za umakanje uz tortilje.
Čudesno ukusno!