Način pripreme
1. Pripremanje krema za tortu
Pomoću mutilice se umute kisela pavlaka, ceđeno kiselo mleko i šećr u prahu.
Odovojeno se umuti slatka pavlaka i dodaje se u krem od pavlake.
2. Spremanje kora za tortu od pavlake
Umute se jaje i šećer, dodaje se med, soda, sveže mleko i sve se kuva na slaboj ringli uz neprestano mešanje dok semesa ne postane blago braon.
Ohladi se, dodaje se brašno i sve se zamesi kratko.
Razvija se 5 do 7 kora koje se izbuše viljuškom i peku se na 180 stepeni u prethodno zagreajanoj rerni oko 5 minuta svaka.
Svaka kora se oblikuje u krug pomoću prstena, odmah nakon što se izvadi iz rerne i još je mekana. Izresci se samelju u mlinu za orahe na mrvice.
3. Sklapanje domaće francuske seoske torte
U prsten se stavlja prva kora, maže se kremom i slatkom od borovnica, stavlja se druga kora, ponovo krem i slatko i tako dok se ne poređaju sve kore, odozgo završavamo kremom.
Torta stoji 6 sati u frižideru, vadi se iz prstena i namaže se sa strane kremom. Odozgo se oformi krug sa slatkom. Na kraju posipamo francusku seosku tortu sa ceđenim mlekom i pavlakom mrvicama od izrezaka.