Način pripreme
Kvasac rastvorite u delu mleka sa šećerom i brašnom 2-3 kašike. Ostavite da nadođe.
Jaje, kiselo mleko, ulje i polovinu kravljeg maslaca i aktivirani kvasac, zamesite meko testo. Podelite na 6 jednakih pitica.
Svaku razvucite na koru i namažite kravljim maslacem. Sledeću razvucite i stavite na prvru i tako do poslednje. Nju nemojte mazati.
Svih šest razvucite na tanku okruglu koru. Isecite na 4 dela. Svaku četvrtinu na još 4 ili 5 trouglova. Da ne budu mnogo velike kiflice.
Stavite komade sira u široki deo trouglova i uvijte kiflicu od uže strane.
Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje na rastojanju, pošto će kroasani da se udvostruče.
Ostavite da nadođu oko pola sata. Namažite žumancem, umućenim sa 1 kašičicom svežeg mleka. Pospite susamom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.
Slani kroasani za male i velike su gotovi.