Najukusnije krofne

Najukusnije krofne
Fotografije: Irina Koleva
1 / 3
13/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Skuvaj20 min.
Ukupno50 min.
Porcije20
"Dajemo vam recep za najukusnije krofne kako biste podigli vaše raspoloženje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, belo
  • so - 1/4 kašičice
  • maslac - 40 g, sobne temperature
  • sveže mleko - 120 ml, toplo
  • suvi kvasac - 1 1/2 kašičice (6 g)
  • šećer - 2 supene kašike (30 g)
  • jaja - 1 komad, sobne temperature, blago umućeno
  • ulje - za prženje
  • Za glazuru
  • bela čokolada - 200 g ili 2 bele čokolade
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • voda - vruća
  • poslastičarska boja
  • dekoracija
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se pomeša sa mlekom, jednom kašikom šećera i ostavlja se na toplom 15 minuta da se aktivira.

Proseje se brašno sa solju, dodaje se meki masac i viljuškom se trlja doj se ne formiraju mrve. Dodaje se šećer i meša se, nakon toga kvasac.

Umesi se meko i elastično testo za krofnice. Prekriva se krpom ili streč folijom i ostavlja se na toplom otprilike sat vremena i 30 minuta. Gotovo testo, bez dodatnog mešenja, se razvije na debljinu od 1 cm.

Seku se krofnice sa rupom (ja sam koristila čašu i nastavak za šlag za male rupe). Ređaju se na papir za pečenje, prekrivaju se i ostavljaju se na 30 minuta na toplom.

Zagreva se ulje (uljana kupka) u šerpi sa dubokim dnom i prži se 30-40 sekundi sa jedne i sa druge strane (bude veoma brzo tako da pazite).

Mekane krofne se ređaju na papir za pečenje koji treba da upije višak masnoće.

Za glazuru se izlomi čokolada u posudi i stavi se maslac i na vodenoj pari se istopi. Čim se istopi, dodaje se vruća voda i meša se dok se ne dobije konzistencija sjajne guste kaše.

Ukoliko postoji želja, čokolada može da se razdvoji u 2-3 posudice i da se oboji različitim poslastičarskom bojama.

Dok su još tople, umočite najukusnije krofne i stavite ih na rešetku da se ohlade.

Pospite krofnice čokoladom dok se čokolada nije stegnula, perlicama, zvezdicama, kokosovim brašnom ili šta god da vam padne na pamet.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: