Način pripreme
Kvasac se pomeša sa mlekom, jednom kašikom šećera i ostavlja se na toplom 15 minuta da se aktivira.
Proseje se brašno sa solju, dodaje se meki masac i viljuškom se trlja doj se ne formiraju mrve. Dodaje se šećer i meša se, nakon toga kvasac.
Umesi se meko i elastično testo za krofnice. Prekriva se krpom ili streč folijom i ostavlja se na toplom otprilike sat vremena i 30 minuta. Gotovo testo, bez dodatnog mešenja, se razvije na debljinu od 1 cm.
Seku se krofnice sa rupom (ja sam koristila čašu i nastavak za šlag za male rupe). Ređaju se na papir za pečenje, prekrivaju se i ostavljaju se na 30 minuta na toplom.
Zagreva se ulje (uljana kupka) u šerpi sa dubokim dnom i prži se 30-40 sekundi sa jedne i sa druge strane (bude veoma brzo tako da pazite).
Mekane krofne se ređaju na papir za pečenje koji treba da upije višak masnoće.
Za glazuru se izlomi čokolada u posudi i stavi se maslac i na vodenoj pari se istopi. Čim se istopi, dodaje se vruća voda i meša se dok se ne dobije konzistencija sjajne guste kaše.
Ukoliko postoji želja, čokolada može da se razdvoji u 2-3 posudice i da se oboji različitim poslastičarskom bojama.
Dok su još tople, umočite najukusnije krofne i stavite ih na rešetku da se ohlade.
Pospite krofnice čokoladom dok se čokolada nije stegnula, perlicama, zvezdicama, kokosovim brašnom ili šta god da vam padne na pamet.
Komentari