Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od trešanja bez kuvanja

Sirup od trešanja bez kuvanja

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Sirup od trešanja bez kuvanja
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 6
15/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
3
"Sačuvajte svežinu leta u teglici ili flašama sa ovim isprobanim receptom za domaći sirup od trešanja bez kuvanja"

Potrebni sastojci

  • trešnje - 2 kg
  • voda - 500 ml, filtrirana
  • šećer - 2 kg
  • limunska kiselina - 2 kašičice
  • arome po želji
  • cimet
  • karanfilić
  • rozetla
* merne jedinice

Način pripreme

Za sirup koristimo zdrave i dobro uzrele plodove.

Sirup može da se napravi na dva načina - pomoću toplotne obrade ili hladno ceđen.

Ukoliko odlučite da spremite sirup bez da ga zagrevate, koristite mašinu za sokove.

Uklonite koštice opranog voća i iscedite ga u sok.

Odnos šećera je relevantan, zato što svako ima drugačiji ukus slatkoće. Ja više volim da bude prirodan ili s manje šećera.

Pomešajte količinu soka od trešanja sa šećerom tako što dodate limunsku kiselinu, rastopljenu u malo tople vode.

Sipajte u flaše i čuvajte u frižideru i koristite za brzu konzumaciju.

Drugi način pripreme sirupa od trešanja je pomoću termičke obrade. Voće se cedi /gnječi/ i stoji 1, 2 dana u frižideru. Tako pripremljen sok je zasićeniji i pomešan sa šećerom pod uticajem toplote se sipa u vruće i dobro oprane i osušene flaše.

Dobro oprano voće dobro izgnječimo rukama i stavljamo u emajliranu posudu u frižider.

Nakon barem 24 sata ga procedimo kroz cediljku, postepeno dodavajući po malo vode.

Stavljamo sok od trešanja u posudu na ringlu. U njega dodajemo šećer i arome po želji - listiće rozetle, klinčiće karanfilića ili cimet.

Do istapanja šećera sirup se kuva na tihoj vatru od 3 do 5 minuta. Pre nego što skinemo sa ringle, dodajemo limunsku kiselinu i promešamo.

Vruć sirup se sipa u čiste i suve flaše i drže se na tamnom i hladnom mestu.

Poslužite razređen sirup sa kockicom leda. Da biste udovoljnili vašim čulima, možete da istopite crnu čokoladu i da u nju umočite rub čaše, kao i da umočite neku od trešanja za degustaciju.

A koji zabavniji način je da nanižete voće na satensku traku i da obradujete mališane interesantnom konzumacijom ogrlice od trešanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: