Način pripreme
Za sirup koristimo zdrave i dobro uzrele plodove.
Sirup može da se napravi na dva načina - pomoću toplotne obrade ili hladno ceđen.
Ukoliko odlučite da spremite sirup bez da ga zagrevate, koristite mašinu za sokove.
Uklonite koštice opranog voća i iscedite ga u sok.
Odnos šećera je relevantan, zato što svako ima drugačiji ukus slatkoće. Ja više volim da bude prirodan ili s manje šećera.
Pomešajte količinu soka od trešanja sa šećerom tako što dodate limunsku kiselinu, rastopljenu u malo tople vode.
Sipajte u flaše i čuvajte u frižideru i koristite za brzu konzumaciju.
Drugi način pripreme sirupa od trešanja je pomoću termičke obrade. Voće se cedi /gnječi/ i stoji 1, 2 dana u frižideru. Tako pripremljen sok je zasićeniji i pomešan sa šećerom pod uticajem toplote se sipa u vruće i dobro oprane i osušene flaše.
Dobro oprano voće dobro izgnječimo rukama i stavljamo u emajliranu posudu u frižider.
Nakon barem 24 sata ga procedimo kroz cediljku, postepeno dodavajući po malo vode.
Stavljamo sok od trešanja u posudu na ringlu. U njega dodajemo šećer i arome po želji - listiće rozetle, klinčiće karanfilića ili cimet.
Do istapanja šećera sirup se kuva na tihoj vatru od 3 do 5 minuta. Pre nego što skinemo sa ringle, dodajemo limunsku kiselinu i promešamo.
Vruć sirup se sipa u čiste i suve flaše i drže se na tamnom i hladnom mestu.
Poslužite razređen sirup sa kockicom leda. Da biste udovoljnili vašim čulima, možete da istopite crnu čokoladu i da u nju umočite rub čaše, kao i da umočite neku od trešanja za degustaciju.
A koji zabavniji način je da nanižete voće na satensku traku i da obradujete mališane interesantnom konzumacijom ogrlice od trešanja.