Način pripreme
Dobro je da trešnje budu prezrele. Operite i očistite bio trešnje od koštica.
Za sok:
Stavite 2 kg očišćenih trešanja u šerpu, dolijte vodu i stavite na ringlu da provri. Nek se trešnje dobro skuvaju, da sok bude lepši.
Nakon što je gotov procedite sok pomoću cediljke od voća.
Gotov sok od trešanja možete da zasladite sa 10 kapi zaslađivača. Stavite u frižider da se ohladi.
Za slatko:
U dublji tiganj stavite očišćene bio trešnje. Dolijte vodu i stavite na ringlu da se krčka na slaboj vatri.
Kada počne da uvire voda, počnite da mešate, po želji možete da dodate 5 kapi zaslađivača. Na vrh kašičice stavite limontus i ponovo promešajte dok voda ne uvri.
Nakon što je slatko od trešanja gotovo, ostavite da se ohladi.
Organski sok i slatko od trešanja bez šećera su gotovi.