Način pripreme
U dubokoj posudi umutimo jaje sa smeđim šećerom, nerafinisanim suncokretovim uljem, vanilom i postepeno dodavajući brašno (tipsko ili integralno), mesimo testo koje se ne lepi.
Kada brašno upije, da bismo umekšali testo, tokom mešenja dodajemo još 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja.
Nadev od trešanja pripremamo tako što u duboj posudi pomešamo očišćene i iseckane sveže trešnje sa smeđim kristal šećerom i lagano ih izgnječimo čekićem.
Testo za ukusnu voćnu pitu delimo na dva dela - jedan malo veći od drugog.
Veću loptu malom oklagijom pažljivo razvijamo na papiru za pečenje u tanku okruglu koru (otprilike 5 mm) tako da se dobije malo veća veličina od dna male tepsije u kojoj ćemo peći pitu.
Zajedno sa komadom papira za pečenje prebacujemo koru u tepsiju i popunjavamo njeno dno, a krajeve ostavljamo da stoje uspravno. Odgovarajuća veličina male okrugle tepsije je prečnika 20 cm. Raspoređujemo nadev od trešanja na postavljeno testo.
Posebno razvijamo drugi deo testa i sečemo na dugačke trakice koje pažljivo prenosimo pomoću špatule i naizmenično ređamo na rastojanju na punjenje - polovinu horizontalno, a drugu polovinu vertikalno (kao na fotografijama).
Po želji možemo da ih prepletemo, ali pažljivo, budući da se lako lome. Nakon toga podvrćemo spoljašnje krajeve donje kore - ka unutra tako da zatvorimo pitu od trešanja sa strane.
Od ostalog dela testa za trakice možemo da napravimo malu posudu za dekoraciju (kao na fotografiji), koju ćemo staviti na sredinu našeg kolača od trešanja i nakon pečenja ćemo staviti lepu trešnjicu u nju.
Pitu pečemo na 180 stepeni otprilike 15 minuta i još 5 minuta samo sa donje strane. Ne bi trebalo da da je previše prepečemo, obzirom na to da će se testo za kolače stvrdnuti nakon što se ohladi.
Kada je gotova i kada se ohladi, isečemo na komade kao tortu i poslužujemo kao poslepodnevnu užinu, po želji sa svežim sokom od trešanja.
Jednostavna i veoma ukusna slatka pita od trešanja sa testom za kolač bez maslaca - sa sočnim voćnim punjenjem i prijatnom hrskavom koricom.
Neobično ukusno!
Komentari