Način pripreme
Prosejte brašno. Rastvorite kvasac u hladnoj vodi, dodajte šećer i jednu kašiku brašna. Ostavite kvasac da se aktivira.
U veliku posudu razbijte tri jaja i umutite. Dodajte kiselo mleko, ulje i so. Promešajte i dodajte nadošli kvasac. U tečne sastojke dodajte brašno u delovima i promešajte. Počnite da mesite dok se ne dobije glatko i meko testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da nadođe.
Gotovo testo podelite na 5 lopti. Istopite maslac. Razbijte dva jaja i dodajte ih u izmrvljeni sir. Promešajte nadev.
Razvijte svaku koru pomoću oklagije i prema posudi za pečenje u kojoj ćete peći. Namažite posudu za pečenje s nelepljivim dnom s maslacem. Stavite prvu koru, namažite je odozgo s rastopljenim maslacem i pospite punjenjem.
Radite tako i s ostatkom testa. Odozgo namažite maslacem. U sredinu stavite malu pogaču i formirajte krug. Isecite pitu na trouglove dok stignete do samog kruga.
Uvijte svaki trougao tako što ređate jedan na levo drugi na desno. Namažite umućenim žumancetom. Stavite posudu u rernu i zagrejte do 150 stepeni. Za to vreme pita će još da nadođe.
Dopecite pitu do 200 stepeni dok se ne dobije zlatasta preplanulost. Proverite da li je gotovo uz pomoć drvenog štapića za ražnjić. Gotovu pitu izvadite iz rerne, poprskajte vodom i uvijte na oko 15 minuta.