Način pripreme
Namažemo pleh nerafinisanim suncokretovim uljem i poređamo fine kore za pitu kao harmoniku. Pečemo na 180 stepeni oko 10 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pripremamo testo za kolač, u dubokoj posudi umutimo žicom jaja, kristal šećer i vanilu, kiselo mleko i sodu, ulje i integralno brašno redosledom kako su navedeni.
Lepo promešamo i ravnomerno prelivamo svuda preko zapečenih kora. Stavljamo da se peče na 160-180 stepeni oko 35-40 minuta. Pripremamo šećerni sirup od smeđeg kristal šećera (ako želimo da nije previše slatko, nego umereno, umesto 1 šolje možemo staviti pola) i vodu.
Kuvamo dok se ne zgsune i ostavljamo da se ohladi (da bismo bili sigurni da će da se ohladi, možemo pripremiti pre nego što počnemo sa pripremom pite). Proveravamo drvenim štapom da li je lepo pečeno testo.
Gotovu pitu sečemo na kockice i ravnomerno prelivamo. Ostavljamo da odstoji nekoliko sati da lepo upije sirup i po želji možemo ohladiti.
Slatka pita je pravi užitak za nepce. Interesantna pita sa testom za kolač.