Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Veganska voćna torta sa jagodama, trešnjama i jabukama

Veganska voćna torta sa jagodama, trešnjama i jabukama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Veganska voćna torta sa jagodama, trešnjama i jabukama9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Ova veganska torta sa voćem je iskušenje kojem planiramo da se prepustimo"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jabuka - 1 komad /1/2 šolje/
  • voda - 1 šolja /250 ml/ vruća
  • soda - 1 kašičica, ravna
  • sirće - 1 kašičice, jabukovo
  • vanila - 1 kesica
  • smeđi šećer - 1 šolja, kristal
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 6 supenih kašika
  • cimet - 2 prstohvata
  • kakao - 1 supena kašika
  • integralno brašno - 1 šolja
  • tipsko brašno - 1 šolja
  • orasi - 1/4 šolje, usitnjeni
  • Za krem
  • ovsene pahuljice - 1/4 šolje, fine
  • voda - 1 šolja /250 ml/ hladna
  • jagode - 1 šolja /iseckane na komadiće/
  • vanila - 2 kesice
  • smeđi šećer - 9 supenih kašika, kristal
  • kukuruzni griz - 6 supenih kašika, fin
  • Kakao glazura
  • kakao - 2 supene kašike
  • rogač - 1 supena kašika
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 6 supenih kašika
  • voda - 8 supenih kašika
  • smeđi šećer - 6 supenih kašika, kristal
  • trešnje - sveže, za dekoraciju
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebna nam je čaša zapremine 250 ml i mali kalup za torte sa pokretnim prstenom prečnika 17 cm, koji će nam pomoći u pripremi ove veganske torte sa jagodama i trešnjama.

U posudi pogodnoj za mućenje pripremamo smesu za kore. Dok mešamo skoro pa neprestano metalnom poslastičarskom žicom za mućenje, dodajemo sastojke jedan za drugim sledećim redosledom - vruća voda, soda, jabukovo sirće, smeđi šećer, vanila, nerafinisano suncokretovo ulje, cimet, kakao, integralno i tipsko brašno.

U homogenu smesu dodajemo jabuku (oguljenu i izrendanu) i iseckane orahe. Rasporedimo polovinu smese u kalup za torte sa pokretnim prstenom, kog smo prethodno namazali nerafinisanim suncokretovim uljem.

Pečemo prvu koru na 180 stepeni otprilike 25-30 minuta. Nakon što je gotova, vadimo je iz kalupa i pečemo drugu koru u istom kalupu (opranom, obrisanom i ponovo premazanom nerafinisanim suncokretovim uljem) na istoj temperaturi i minutima.

Dok se kore peku jedna za drugom, počinjemo sa pripremom krema od jagoda. Za taj cilj ćemo koristiti domaće ovseno mleko, koje spremamo tako što namočimo fine ovsene pahuljice u hladnoj vodi na otprilike 15 minutica.

Nakon toga u njih dodajemo sveže jagode, iseckane na komadiće. Sameljemo ih pasatorom ili u blenderu. Sipamo tečnost u šerpu i stavljamo na ringlu da provri. Dok se zagreva, dodajemo smeđi šećer i vanilu i mešamo skoro pa neprestano.

Čim provri, postepeno dodajemo fini kukuruzni griz, ne prestajemo da mešamo metalnom žicom za mućenje da se ne bi stvorile grudvice. Nakon nekoliko minuta griz je već skuvan i krem se zgusnuo. Skidamo sa ringle i ostavljamo da se ohladi (kada se ohladi, dodatno će se stegnuti i neće biti tečan).

Gotove kore za sjajnu voćnu tortu, koje su takođe već blago ohlađene, oblikujemo tako što nožem isečemo višak odozgo tokom pečenja (kao na fotografijama).

Mažemo debeli ravnomerni sloj krema od jagoda po prvoj kori i stavljamo drugu koru odozgo uz lagano pritiskanje. Sklanjamo krem koji štrči sa strane.

Red je na kakao glazuru. Za nju je potrebno da pomešamo sve sastojke u maloj šerpi - kakao, rogač, smeđi kristal šećer, nerafinisano suncokretovo ulje i vodu. Kada se dobro pomešaju, stavljamo na ringlu i energično i neprestano mešamo.

Kada provri, još uvek mešajući, ostavljamo na još 3 minuta. Čak i kada je skinemo sa ringle, nastavljamo da mešamo kako bi se ohladilo i lagano stegnulo.

Nakon određenog vremena nanosimo na tortu - sipamo odozgo i pomoću silikonske špatule ili četkice ravnomerno premazujemo sa strana. Posipamo odozgo susamom i ukrašavamo trešnjicama (veoma je lepo ako su u malim grozdovima po tri trešnjice odjednom).

Budući da se za vreme premazivanja glazura lagano sliva sa strana i po tanjiru, možemo pažljivo da prenesemo gotovu tortu sa jagodama pomoću 1 ili 2 špatule za torte na drugi poslužavnik na kome ćemo je poslužiti.

I neverovatna veganska torta je gotova! Sjajna je i sveže pripremljena, na ukoliko je odstajala preko noći još je slađa i sočnija!

Aromatična veganska voćna torta sa jagodama, trešnjama i jabukama - za posebne povode i rođendane, gde uz blaženi mir možemo da uživamo u zdravoj slatkoj magiji!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: