Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Paj od trešanja sa kremom od jaja

Paj od trešanja sa kremom od jaja

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Paj od trešanja sa kremom od jaja5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Nežni paj od trešanja sa kremom od jaja u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • šećer - 110 g
  • maslac - 125 g
  • jaja - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kora od limuna - prstohvat, narendana
  • vanila - 1 kesica
  • za krem
  • sveže mleko - 250 ml
  • žumanca - 1 komad
  • brašno - 1 kašika
  • vanila - 1 kesica
  • šećer - 2 kašike
  • za salsu od trešanja
  • trešnje - 250 g
  • šećer - 3 kašike
  • sok od limuna - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte prosejano brašno sa prstohvatom soli, dodajte vanilu i prašak za pecivo.

Dodajte jaje, žumance i šećer. Zatim ide hladni maslac, nasečen na komade.

Aromatizirajte sa prstohvatom narendane kore od limuna. Umesite testo, zamotajte ga u komad folije i stavite ga u frižider na bar 30 minuta.

Napravite krem tako što u malu šerpu sipate mleko. Dodajte žumance, šećer, vanilu i stavite sve na vatru. Mešajte dok se krem ne zgusne. Gotov krem ohladite.

Očistite trešnje od koštica. Stavite ih u šerpu sa šećerom i kuvajte sos oko 10 minuta. Dodajte sok od limuna i skinite sa vatre.

Od ohlađenog testa odvojite manji deo. Preostalo testo razvucite na papiru za pečenje. Prebacite ga u tepsiju prečnika 24 cm zajedno sa papirom i formirajte visoku ogradu od testa.

Sipajte krem od jaja, a odozgo salsu od trešanja.

Odvojeno testo razvucite, isecite ga kalupom i oblikujte trešnje, a preostalo testo prebacite preko paja. Umotajte ivice unutra, odozgo stavite trešnje od testa sa maslacem.

Domaći paj pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni bez ventilatora do prijatne zlatne boje. Gotov paj ohladite na rešetci i pospite šećerom u prahu.

Nasecite paj od trešanja sa kremom od jaja kada se potpuno ohladi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: