Način pripreme
U posudu sipajte prosejano brašno sa prstohvatom soli, dodajte vanilu i prašak za pecivo.
Dodajte jaje, žumance i šećer. Zatim ide hladni maslac, nasečen na komade.
Aromatizirajte sa prstohvatom narendane kore od limuna. Umesite testo, zamotajte ga u komad folije i stavite ga u frižider na bar 30 minuta.
Napravite krem tako što u malu šerpu sipate mleko. Dodajte žumance, šećer, vanilu i stavite sve na vatru. Mešajte dok se krem ne zgusne. Gotov krem ohladite.
Očistite trešnje od koštica. Stavite ih u šerpu sa šećerom i kuvajte sos oko 10 minuta. Dodajte sok od limuna i skinite sa vatre.
Od ohlađenog testa odvojite manji deo. Preostalo testo razvucite na papiru za pečenje. Prebacite ga u tepsiju prečnika 24 cm zajedno sa papirom i formirajte visoku ogradu od testa.
Sipajte krem od jaja, a odozgo salsu od trešanja.
Odvojeno testo razvucite, isecite ga kalupom i oblikujte trešnje, a preostalo testo prebacite preko paja. Umotajte ivice unutra, odozgo stavite trešnje od testa sa maslacem.
Domaći paj pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni bez ventilatora do prijatne zlatne boje. Gotov paj ohladite na rešetci i pospite šećerom u prahu.
Nasecite paj od trešanja sa kremom od jaja kada se potpuno ohladi.
Prijatno!