Način pripreme
U posudi umutimo jaja mikserom na mekan krem. Dodajemo lagano u ulje i sveže mleko uz neprestano mešanje. Prosejemo brašno i dodajemo prašak za pecivo i vanilu, mešamo i dodajemo ih u smesu od jaja, mešamo dok statulom dok ne dobijemo homogenu smesu.
U kalup za tortu sa dnom koje se skida, prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje i namazan sa malo ulja, sipamo ravnomerno smesu.
Stavljamo pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo dok ne bude gotovo oko 35 minuta. Izvadite pleh i nakon što se kora ohladi, izvadite iz pleha, ostavite da se ohladi potpuno.
Nožem isecite poklopac koji se stvorio na kori i izvadite unutrašnjost, sa strane mekanu unutrašnjost kore (da dobijete nešto kao pleh). Izmrvite sitno poklopac i unutrašnjost.
Za krem, u posudu sa debelim dnom sipajte 800 ml svežeg mleka, dodajte šećer i stavite na tihu vatru da se ugreje. Posebno prosejte brašno i dodajte vanilu, mešajte dok ne dobijete glatku smesu sa preostalim hladnim mlekom.
Sipajte smesu u ugrejano mleko lagano i uz neprestano mešanje. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne rastvori čokolada i dok se ne zgusne čokoladni krem.
U koru sipajte krem, koliko da pokrije dno, odozgo pospite mrvicama od njega. Tako ređajte krem i mrvice, završite kremom, odozgo pospite čokoladnim mrvicama.
Stavite domaći kolač sa kremom u frižider da se krem stegne i da se potpuno ohladi.
Servirajte kolač od vanile sa čokoladnim kremom hladan! Odgovarajući za dečiji praznik.