U kulinarstvu se za dekoraciju torti, kolača, mafina, kremova i drugih slatkiša koriste šećerne mrvice. One su na engleskom poznate pod nazivom sprinkles. Pored toga što ih možete kupiti gotove u prodavnici, možete ih, takođe, napraviti i kod kuće.
Naravno, kao što i ostali recepti imaju svoje varijante, tako i šećerne mrvice mogu d se naprave na nekoliko načina.
1. Šećerne mrvice sa kukuruznim skrobom
1 i 1/2 šolje šećera u prahu
1 kašika kukuruznog skroba
1 i 1/2 kašika vode
1 kašika svetlog kukuruznog sirupa
1/2 kašičica ekstrakta vanile
Napomena: Kukuruzni sirup možete zameniti medom ili glukozom, tako da odnos bude 1:1.
Priprema:
1. U činiju srednje veličine pomešajte 1 šolju šećera u prahu, kukuruzni skrob, vodu, kukurzni sirup i ekstrakt vanile. Treba da dobijete homogenu smesu.
2. Smesi dodajte pola šolje šećera u prahu. Dodaje se kasnije, kako bi moglo sve lakše da se meša.
3. Smesi dodajte željenu boju. Smesu možete podeliti na 2 - 3 dela i da svaki deo obojite u različitu boju
4. Smesu stavite u špric za dekoraciju. Ako koristite Wilton, onda se koristi produžetak N4.
5. Stavite papir za pečenje na ravnu površinu. Pomoću šprica napravite tanke i duge prave linije.
6. Ostavite da se ohlade i da se stvrdu, najmanje 12 sati.
7. Kada se sve linije osuše, one se mogu odlepiti od papira i da se nožem isitne, tj. da se seku prema željenoj veličini.
Mogu se čuvati u dobro zatvorenoj posudi.
2. Šećerne mrvice sa belancetom
3 šolje šećera u prahu
3 belanceta od velikih jaja
ekstrakt vanile ili badema
boja za hranu
Priprema:
Kao i kod pravljenja puslica, šećer u prahu i belanca umutite u sneg. Dodajte aromu vanile, badema ili drugi po želji. Smesu obojite i na isti način se nastavlja - koristi se špric, zatim se sačeka da se osuše i onda se isitne.
3. Šećerne mrvice sa šećernim testom /fondanom/
Preostalo testo razvijte u tanku koru i pomoću šprica napravite male figure ili napravite male horizontalne linije, Neka se osuše i onda ih isitnite.
Komentari