bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Bageti»Originalni baget

Originalni baget

Originalni baget
Fotografije: Sevdalina Irikova
27/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno35 min.
Porcije3
"Imate repcet za originalni baget i nemate izvinjenje da ga ne prirpemite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 380 + još malo za posipanje
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • so - 8 g
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • voda - 150 ml, mlaka
  • brašno - za posipanje
  • pšenični griz - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi pripremamo baget, pomešamo brašno, vodu i kvasac. Lagano promešamo i pokrivmao posudu folijom.

Ostavljamo smesu da stoji 24 sata i u većoj posudi da ne izađe.

Sledećeg dana pomešamo dobijenu smesu sa preostalim sastojcima za testo.

Zamesimo meko i elastično testo, pokrivamo u posudi i ostavljamo da nadođe oko sat vremena i da se udvostruči.

Stavljamo testo na radnu površinu, posutu brašnom i pšečničnim grizom. Premesimo malo, odlobodimo testo od mehurića, ne preterujemo.

Podelimo na 3 hlepčića, oblikujemo u oblik bageta. Stavljamo u pleh, obložen papirom za pečenje.

Prosečemo po površini oštricom noža i posipamo brašnom, Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe još 30 minuta.

Ugrevamo rernu na 250 stepeni, na dno stavljamo posudu sa vodom. Stavljamo pleh u rernu i smanjujemo na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom.

Pečemo bagete oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatnu koricu.

Ostavljamo na rešetku da ohladi. Originalni baget je gotov.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: