Mali francuski baget

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Mali francuski baget
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Hleb u Francuskoj nije prosto hleb, nego izjava ljubavi prema dobroj hrani"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, belo
  • topla voda - 300 ml
  • kvasac - 2 kašičice, suv
  • so - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte toplu vodu i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite tako oko 10 minuta da nadođe. Pomešajte sa brašnom i solju, promešajte i od njega dodajte u smesu sa vodom i kvascem. Mešajte drvenom kašikom i ostavite da nadođe više od 4 sata.

Ovo je prvo narastanje. Nakon toga dodajte i drugo brašno. Testo je veoma lepljivo i zato možete staviti još 1 - 2 šake brašna. Mesite rukom oko 10 minuta. Testo treba da bude lepo, glatko i elastično.

Oblikujte loptu i ostavite da nadođe oko 1 sat. Nadošlo testo izvadite iz posude, udarite rukama i podelite na dva jednaka dela. Svaki deo rukom oblikujte na pravougaonik prečnika oko 15/8 cm.

Donju trećinu savijte ka sredini, takođe i gornju trećinu ka sredini tako da dobijete čvrst rub. Ovaj korak ponovite tri puta na komadu testa.

Nakon svakog savijanja testa ponovo oblikujte pravougaonik i savijajte ga. Na ovaj način razvijate testo u dužinu. Gotove bagete stavite u prethodno pripremljenu korpicu od papira za pečenje, da se ne bi razlivao prilikom pečenja. Ostavite da nadođe oko 30 minuta.

Isecite dublje oštrim nožem.

U rernu, pre nego što se ugreje, na dno stavite širok i dublji pleh, napunjen vodom, To je potrebno da bi postojala vlažnost zbog bageta.

Pecite na 220 stepeni oko 15-20 minuta.

Napomena: Prethodno testo za nadolaženje možete pripremiti i uveče, i ostaviti na hladnom i da napravite bagete ujustru. Vreme nije od tolikog značaja, važno je da postoji prethodno nadolaženje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: