Način pripreme
U posudu sipajte toplu vodu i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite tako oko 10 minuta da nadođe. Pomešajte sa brašnom i solju, promešajte i od njega dodajte u smesu sa vodom i kvascem. Mešajte drvenom kašikom i ostavite da nadođe više od 4 sata.
Ovo je prvo narastanje. Nakon toga dodajte i drugo brašno. Testo je veoma lepljivo i zato možete staviti još 1 - 2 šake brašna. Mesite rukom oko 10 minuta. Testo treba da bude lepo, glatko i elastično.
Oblikujte loptu i ostavite da nadođe oko 1 sat. Nadošlo testo izvadite iz posude, udarite rukama i podelite na dva jednaka dela. Svaki deo rukom oblikujte na pravougaonik prečnika oko 15/8 cm.
Donju trećinu savijte ka sredini, takođe i gornju trećinu ka sredini tako da dobijete čvrst rub. Ovaj korak ponovite tri puta na komadu testa.
Nakon svakog savijanja testa ponovo oblikujte pravougaonik i savijajte ga. Na ovaj način razvijate testo u dužinu. Gotove bagete stavite u prethodno pripremljenu korpicu od papira za pečenje, da se ne bi razlivao prilikom pečenja. Ostavite da nadođe oko 30 minuta.
Isecite dublje oštrim nožem.
U rernu, pre nego što se ugreje, na dno stavite širok i dublji pleh, napunjen vodom, To je potrebno da bi postojala vlažnost zbog bageta.
Pecite na 220 stepeni oko 15-20 minuta.
Napomena: Prethodno testo za nadolaženje možete pripremiti i uveče, i ostaviti na hladnom i da napravite bagete ujustru. Vreme nije od tolikog značaja, važno je da postoji prethodno nadolaženje.