Ramazan Pide

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ramazan Pide
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Turski hleb Ramazan Pide, koji jedemo u slast, u slast sa svakim jelom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g + za mešenje
  • sveže mleko - 100 ml, toplo
  • voda - 100 ml, topla
  • kvasac - 12 g, svež
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1/2 kašičica + premazivanje ruku
  • kiselo mleko - 130 g
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrvite u mleku ili vodi, dodajte kašičicu šećera i dobro promešajte. Ostavite da se aktivira oko 8 minuta.

Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje u njemu, pa u njega sipajte polovinu kiselog mleka, sveže mleko i vodu sa aktiviranim kvascem, ulje, belance i so.

Umesite vazdušasto, elastično i glatko testo za pide uz dodavanje brašna dok testo ne prestane da se lepi po prstima i radnoj površini. Ostavite ga da naraste u posudi, koju ste prethodno premazali uljem i pokrijte ga providnom folijom i krpom odozgo.

Uzmite tepsiju prečnika oko 28-30 cm. Premažite je uljem ili je pokrijte papirom za pečenje. Ruke potopite u ulje i naraslo ulje razvucite na veličinu tepsije. Krajeve podvucite ispod, da formirate ivicu.

Ovako formiran Ramazan Pide ostavite da ponovo naraste oko 45-50 minuta ili sat, u zavisnosti od temperature prostorije. Dbro je da Pide bude pokriven, da ne uhvati koricu.

Nakon drugog narastanja završite ukrašavanje Pidea. Dlanom ili drvenim štapićem pritiskajte lagano i formirajte krug na 1, 5-2 cm od ivice. U unutrašnjosti kruga, po istom principu napravite linije, koje se ukrštaju i koje formiraju kvadrate ili rombove.

Pripremite smesu žumanca, malo ulja, preostalog kiselog mleka, soli i prema želji, 1-2 kašike svežeg mleka. Pide premažite obilno, posle napravite male rupice čačkalicom ili tankim štapićem za ražnjić i prelijte ostatkom smese. Lagano protresite pide da upije i pospite susamom.

Ramazan Pide se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni, na donjoj rešetci. Turski hleb je gotov kada dobije prijatnu zlatnu boju.

Veoma aromatičan hleb sa susamom. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: