Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pide»Turski hleb Pide (Pide Ekmek)

Turski hleb Pide (Pide Ekmek)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Turski hleb Pide (Pide Ekmek)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
06/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Vi se za ukusan hleb oslonite na nas - pripremili smo vam proveren recept za poznati turski hleb Pide"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za mešnju
  • voda - 220 ml
  • sveže mleko - 70 ml
  • kiselo mleko - 30 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • ulje - 20 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • susam - crni i svetao za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kvasac i šećer rastvaramo u 130 ml vode. Ostavljamo na 15 minuta da se aktivira.

2. Prosejemo brašno u posudu i u sredini pravimo udubljenje u koje sipamo preostalu vodu i mleko - mlako. Dodajemo kiselo mleko, so, ulje i aktivirani kvasac.

3. Zamesimo meko, elastično testo koje se ne lepi, brašno sipamo po malo, dodatno, dok ne dobijemo željeni rezultat.

4. Testo oblikujemo u loptu, namažemo i vraćamo u posudu, pokrivamo providnom folijom. Ostavljamo tako 1 sat da nadođe.

5. Pripremamo pleh prečnika 28-30 cm, obložen papirom za pečenje. Stavljamo testo u njega i razvlačimo prstima dok ne pokrije celu poršinu. Vučemo i pritiskamo dok na ivicama ne postane deblje.

6. Pleh stavljamo na toplo da pida još jednom nadođe, oko 40 minuta.

7. Ugrevamo rernu do 220 stepeni. Hleb namažemo žumancem, umućenim sa malo svežeg mleka i posipamo susamom.

8. Pečemo 30-35 minuta, na kraju temperaturu možemo smanjiti do 190 stepeni.

9. Gotov Pide hleb pokrivamo krpom dok je još topao i kad se ohladi serviramo na trpezi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: