Način pripreme
Rastvorite med i kvasac u mlakoj vodi do 37 stepeni. Lepo promešajte.
Pomešajte integralno sa belim brašnom i solju, a u sredini napravite udubljenje i sipajte tečnost sa kvascem unutra.
Uzmite od brašna i mešajte dok se tečnost ne integriše.
Zamesite glatko testo i kad bude gotovo podelite ga na dva jednaka dela. Od svakog oblikujte loptu i stavite u dva pleha, posuta brašnom.
Pokrijte plehove vlažnim i čistim krpama i ostavite 45 minuta na toplom.
Podignite krpe i svaku loptu od testa razvucite prstima u centar pleha, oblikujte krug prečnika 22 cm za ravan hleb.
Sa debelim drvenim štapićem ili drugim sličnim priborom (može i rukama) napravite ukrštene linije da se naprave romboidi ili kvadrati, a po ivicama iscrtajte udubljeni krug.
Ponovo uvijte turske hlebove vlažnim krpama i ostavite 1 sat da nadođu.
Namžite umućenim jajetom ili sa dva žumanca, pomešajte sa dve kašičice vode. Pospite semenom maka.
Pecite 15 minuta svaki hlepčić u rerni ugrejanoj na 230°C.
Pratite da ne zagore.
Važno je da pratite proceduru nadolaženja i posle temperaturu pečenja da dobijete mek hleb sa hrskavom koricom.
Kod nižih temperatura pečenja ekmek pide može da se isuši, pošto je tanji od normalnog hleba i preovladava integralno brašno.
Konzumirajte turski hleb sa omiljenim jelima ili isečen poprečno kao sendvič.
Raskošan!