Način pripreme
Za koru za našu vegan tortu pomešamo šećer, sok od limuna, šećer sa limunom i ulje i mutimo kratko mikserom. Dodajemo bademovo mleko, brašno, prašak za pecivo i so i promešamo u homogenu smesu.
Sipamo smesu u malu kvadratnu posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje. Pečemo 25 minuta dok ne bude gotovo.
Nakon toga odvajamo papir, ostavljamo koru da se ohladi i rasečemo horizontalno po sredini, da dobijemo dve kore.
Stavljamo da provri bademovo mleko sa šećerom na ringli. Rastvaramo skrob u vodi i u mlazu ga sipamo u mleko. Mešamo dok se ne zgusne.
Dodajemo sok od limuna, limunski šećer i koru limuna, promešamo i sklanjamo sa ringle.
Ostavljamo krem od limuna malo da se hladi i mažemo sa polovinom ravnomerno jednu koru.
Odozgo stavljamo drugu koreu i raspoređujemo preostali krem. Stavljamo u frižider na dva sata.
Promešamo sok od limuna za glazuru sa šećerom u prahu i mažemo preko krema.
Ukrašavam domaću tortu od limuna listom mente i sa borovnicama i stavljamo ponovo u frižider.
Nakon 3-4 sata naša sveža vegan torta od limuna je spremna za serviranje.