Način pripreme
Grčki hleb Lagana se sprema prvog dana uskršnjeg posta ili danu koji se zove čist ponedeljak.
Po tradicji je pljosnati hleb i oblik mu je ovalan, pri čemu je u originalu dugačak, ali u domaćim uslovima umesto jednog veliko spremaju se dva manja i kratka hleba. To radimo iz razumljivih razloga koji se tiču veličine obične pećnice u svakom domaćinstvu.
Tradicionalno ovaj hleb je bezkvasan, ali sa godinama pičinje da se sprema sa kvascem ili kvasom.
Vazdušasta i meka unutrašnjost obavijena je hrskavom i tvrdom koricom, a da bi se postigao taj efekat treba da imamo meko testo i da koristimo dobro brašno. Najbolja varijanta je da pomešamo obično belo sa onim od tvrde pšenice 50/50. Dobro došli su i drugi odnosi, ali se treba imati u vodu, da različita brašna imaju različitu sposobnost upijanja tečnosti.
Za lakše mešanje koristite mikser sa nastavcima za testo. U posudu sipajte brašno sa solju i napravite udubljenje.
Aktivirajte kvasac u blago zagrejanoj vodi sa šećerom. Kada naraste sipajte u udubljenje zajedno sa maslinovim uljem i uključite na 5 do 7 minuta ili dok ne dobijete glatko, meko i elastično testo.
Sami ćete osetiti da li je neophodno da se doda još malo tečnosti ili opet brašno - pipajući testo shvatićete šta mu je potrebno, jar kako smo spomenuli, razlučite vrste brašna imaju različitu sposobnost apsorbovanja tečnosti.
Dobro zamešeno testo ostavite u posudi da naraste 50 minuta, pokriveno krpom.
Podelite na dva dela i oblikujte izdužene ovalne i tanke do 1, 5-2 cm hlepčiće ili jedan veći. Uradite to direktno na namazanoj posudi u kojoj ćete peći ili na parčetu papira za pečenje.
Drvenim šišpm naprvite duboke rupice po površini.
Namažite hleb sa malo maslinovog ulja i pospite susamom po želji crnim kuminom. Ostavite da ponovo narastu oko 30 minuta.
Gurnite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dok ne dobiju zlatastu preplanulost.
Ohladite grčke hlebove na rešetki i razlomite na vašoj trpezi.
Osim za tradicionalan povod ovaj sjajan hleb je veoma pogodan i za serviranje za praznik ili svaki dan kad imate lepo predjelo da mu pravi društvo.
Prijatno!