Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Grčki obredni hleb Lagana

Grčki obredni hleb Lagana

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Grčki obredni hleb Lagana
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Spremanje domaćih hlebova je posao za majstore, dokazujemo još jednom uz ovaj grčki obredni hleb"

Potrebni sastojci

  • brašno - 470 g
  • voda - 270 ml
  • maslinovo ulje - 3 kašike + za mazanje
  • kvasac - 15 g, živ
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika, ravna
  • susam - za posipanje
  • crni kumin - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Grčki hleb Lagana se sprema prvog dana uskršnjeg posta ili danu koji se zove čist ponedeljak.

Po tradicji je pljosnati hleb i oblik mu je ovalan, pri čemu je u originalu dugačak, ali u domaćim uslovima umesto jednog veliko spremaju se dva manja i kratka hleba. To radimo iz razumljivih razloga koji se tiču veličine obične pećnice u svakom domaćinstvu.

Tradicionalno ovaj hleb je bezkvasan, ali sa godinama pičinje da se sprema sa kvascem ili kvasom.

Vazdušasta i meka unutrašnjost obavijena je hrskavom i tvrdom koricom, a da bi se postigao taj efekat treba da imamo meko testo i da koristimo dobro brašno. Najbolja varijanta je da pomešamo obično belo sa onim od tvrde pšenice 50/50. Dobro došli su i drugi odnosi, ali se treba imati u vodu, da različita brašna imaju različitu sposobnost upijanja tečnosti.

Za lakše mešanje koristite mikser sa nastavcima za testo. U posudu sipajte brašno sa solju i napravite udubljenje.

Aktivirajte kvasac u blago zagrejanoj vodi sa šećerom. Kada naraste sipajte u udubljenje zajedno sa maslinovim uljem i uključite na 5 do 7 minuta ili dok ne dobijete glatko, meko i elastično testo.

Sami ćete osetiti da li je neophodno da se doda još malo tečnosti ili opet brašno - pipajući testo shvatićete šta mu je potrebno, jar kako smo spomenuli, razlučite vrste brašna imaju različitu sposobnost apsorbovanja tečnosti.

Dobro zamešeno testo ostavite u posudi da naraste 50 minuta, pokriveno krpom.

Podelite na dva dela i oblikujte izdužene ovalne i tanke do 1, 5-2 cm hlepčiće ili jedan veći. Uradite to direktno na namazanoj posudi u kojoj ćete peći ili na parčetu papira za pečenje.

Drvenim šišpm naprvite duboke rupice po površini.

Namažite hleb sa malo maslinovog ulja i pospite susamom po želji crnim kuminom. Ostavite da ponovo narastu oko 30 minuta.

Gurnite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dok ne dobiju zlatastu preplanulost.

Ohladite grčke hlebove na rešetki i razlomite na vašoj trpezi.

Osim za tradicionalan povod ovaj sjajan hleb je veoma pogodan i za serviranje za praznik ili svaki dan kad imate lepo predjelo da mu pravi društvo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: