Obredni hleb za Krstovdan

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
13/01/2019
"Obeležite praznik sa obrednim hlebom i poželite zdravlje svima koje volite "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano23
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica, ravna
  • ulje - 1 supena kašika
  • voda - oko 300 ml, mlaka
  • ulje - 50 ml, za mešnju
* merne jedinice

Način pripreme

Po tradiciji prosejte brašno tri puta. Dodajte prašak za pecivo i pomešajte, napravite udubljenje i u njega dodajte so, šećer i ulje.

Pomešajte sodu sa sirćetom i dodajte u njih. Sipajte toplu vodu, mešajte smesu dok ne dobijete loptu od testa. Lagano sipajte ulje za mešenje i zamesite meko testo.

Odvojite mali deo za simbole na pogači, stavite testo u pleh, prethodno namazan uljem i posut brašnom. Oblikujte pogaču, namažite je smesom od 1 supene kašike ulja i 1 supene kašike vode.

Oblikujte i stavite simbole na pogaču. Krst - simbol hrišćanstva. Sunce - simbol promene vremena i grožđe - simbol početka berbe grožđa.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, prvih 15 minuta na donjem grejaču a ostalih 15-20 minuta na gornjem grejaču. Pečenu pogaču pospite hladnom vodom i uvijte čistom krpom da se dinsta i omekša.

Srećan Krstovdan!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar