Način pripreme
Po tradiciji prosejte brašno tri puta. Dodajte prašak za pecivo i pomešajte, napravite udubljenje i u njega dodajte so, šećer i ulje.
Pomešajte sodu sa sirćetom i dodajte u njih. Sipajte toplu vodu, mešajte smesu dok ne dobijete loptu od testa. Lagano sipajte ulje za mešenje i zamesite meko testo.
Odvojite mali deo za simbole na pogači, stavite testo u pleh, prethodno namazan uljem i posut brašnom. Oblikujte pogaču, namažite je smesom od 1 supene kašike ulja i 1 supene kašike vode.
Oblikujte i stavite simbole na pogaču. Krst - simbol hrišćanstva. Sunce - simbol promene vremena i grožđe - simbol početka berbe grožđa.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, prvih 15 minuta na donjem grejaču a ostalih 15-20 minuta na gornjem grejaču. Pečenu pogaču pospite hladnom vodom i uvijte čistom krpom da se dinsta i omekša.
Srećan Krstovdan!