Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Obredni Uskršnji hleb

Obredni Uskršnji hleb

Marina NordMarina Nord
Kuvar
47012327
Obredni Uskršnji hleb1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
12
"Tradicija nalaže da na prazničnu trpezu stavite i tradicionalan Uskršnji hleb."

Potrebni sastojci

  • za smesu od kvasca
  • sveže mleko - 100 ml
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 1 kocka
  • za testo
  • brašno - 1, 5 kg
  • soda bikarbona - 1 prstohvat
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 3 kaši
  • šećer - 2 kašike
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 100 ml
  • ulje - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se promeša sa blago zagrejanim mlekom i šećerom i nakon što naraste stavlja se u udubljenje od prosejanog brašna. Dodaje se so, soda, ugašena sirćetom, ulje i tri jaja.

Sve se promeša i dodaje se po malo hladnog svežeg mleka, dok testo ne bude srednje meko i glatko. Ako je neophodno dodaje se još mleka. Ostavlja se da naraste na toplom.

Zamesi se ponovo i ostavlja se opet da naraste. Odvaja se testo veličine dva paradajza, od njega se pravi ukras. Preostalo testo se stavlja u posudu za pečenje namazanu uljem pri čemu se blago spljeska.

Od preostalog testa se prave pilići i stavljaju se kljunovi, okrenuti jedan ka drugom na pogači. Možete da napravite ukras prema vašem ukusu i mogućnostima. Hleb se maže umućenim jajetom i peče se na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: