Način pripreme
Koristi se kalup od 22 cm sa dnom koje se skida.
Na dno se stavlja papir za pečenje. Prva kora se stavlja cela, maže se maslacem, kao i svaka sledeća kora nakon toga, posipa se smeđim šećerom.
Presavija se na pola i ređa se, pri čemu se preklapaju i krajevi štrče nasumično na gore.
Sve se maže maslacem i odozgo se stavlja list papira za pečenje i neka težina da se sačuva oblik. Peče se na 180 stepeni dok ne bude tamno zlatasto. Ostavlja se da se ohladi.
Za mlečni krem svi sastojci osim vanile se kuvaju dok se ne zgusnu. Sklanja se sa vatre, dodaje se vanila i pokriva se čvrsto prozračnom folijom da se ohladi.
Mućena pavlaka se promeša sa šećerom po ukusu.
U trešnje se dodaje sok od limuna i šećer i kuvaju se oko 25 minuta dok trešnje ne omekšaju.
Dobijeni pire se procedi kroz cediljku i u nju se dodaje prethodno natopljen želatin u hladnoj vodi.
Svi sastojci za omiljenu pitu od trešanja treba da se potpuno ohlade pre nego što se pređe na sklapanje.
Kore se po želji mažu čokoladom. Nakon što se čokolada stegne, redom se sipaju kremovi, prvo mlečni, od pavlake i na kraju žele od trešnje.
Voćna pita se ostavlja u frižider da se dobro stegne i na kraju se po želji ukrašava - sveže trešnje, puslice, jestivo cveće, šećerne perlice.
Pita od trešanja koja ostavlja utisak za svaku specijalnu priliku!