Način pripreme
1 šoljica je zapremine 100 ml
1 šolja je zapremine 240 ml
Šljive sam oprala, osušila i isekla na dve polovine. Važno je da nisu ni prezrele, ni previše tvrde.
U posudi sam pomešala šećer, jaja i vanilu i umutila mikserom, dok nisu povećali svoj obim. Nakon toga sam postepeno dodala ulje, mešajući.
Kiselo mleko sam pomešala sa sodom i ostavila da dobro naraste.
Nakon toga sam ga dodala u smesu i promešala finalno mikserom.
Brašno sam prosejala i dodala kad sam već prešla na mešanje špatulom.
Važno je da svodi računa o količini brašna, jer ako se doda više voćni kolač neće biti tako vazdušast.
Posudu za pečenje veličine 32x25 cm sam namazala maslacem i blago posula brašnom. U nju sam sipala smesu za kolač sa šljivama i odozgo sam poređala polovine plavih šljiva otvorenim delom na gore.
Kolač sam stavila da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Posula sam šećerom u prahu.
Poželjn0 je da se ukusan kolač sa plavim šljivama ispeče u većoj posudi za pečenje, jer će tako biti jednak odnos između voćnog dela i testa.
Nek vam je slatko!