Način pripreme
1. Umutite gustu kašicu od 75 g brašna, 3 g kvasca i otprilike 35-40 ml vode. Ostavite na 1 noć u frižideru u dobro zatvorenoj hermetičkoj posudi.
2. Sledećeg dana, pre nego što spremite hleb, izvadite smesu sa kvascem i ostavite na sobnoj temperaturi da se aktivira.
3. Prosejte brašno dva puta i napravite kladenac, u njega sipajte ostalu vodu i kvasac i fermentidanu smesu. Umesite testo, tako što dodate i do.
Ono će postati tvrđe, što je jedna od karakteristika ovog kastiljskog hleba - da je slabije hidriran i tvrd.
Mešenje testa je teže i oduzima barem 10-12 minuta.
4. Oblikujte loptu i ostavite da naraste sat vremena, nakon toga napravite blago pljosnat, okrugao oblik. Drvenim štapićem ili rubom tanjira pritisnite 1-2 cm od krajeva kruga, a u sredinu izbockajte viljuškom ili štapićem. Ovo se radilo sa ciljem da se dobro ispeče i karakteriše tipičnu vrstu okruglog hleba.
5. Ostavite da naraste ponovo 40-50 minuta.
Premažite sa malo vode i ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni otprilike 30-40 minuta ili dok se ne dobije prijatna zlatkasta boja.
6. Gotov hleb ostavite da se ohladi na rešetcu i uživajte u njegovoj sjajnoj teksturi i savršenom ukusu.
*Ova vrsta hleba se još naziva Kandeal. Nešto što je kod njega karakteristično jeste to što se pravi od posebnog brašna od tvrde pšenice sa niskom apsorpcijom tečnosti, koje se proizvodi upravo u ovom području.
Da biste dobili autentičan izgled i ukus koristite slično brašno od tvrde pšenice.
Manja količina kvasca takođe igra važnu ulogu u njegovoj tipičnoj teksturi i ukusu, zato nemojte dodavati veću količinu od navedene u receptu.
Prijatno!