Način pripreme
1. Skuvajte pileće bataker, očistite ih od kostiju, a bujon procedite. Biće vam potreban barem litar bujona.
Meso isecite ili iskidajte na zalogaje.
2. Zagrejte na slboj/umerenoj vatri ulje i maslac. Stavite čenove belog luka, presovane ili fino izrendane Promešajte na kratko, dok se pusti svoju aromu.
3. Sipajte brašno i mešajte dok se ne dobije svetlo zlatkasta boja (šazite da ne pregori! )
4. Lagano sipajte bujon uz neprestano mešanje. Za savršeno glatku konzistenciju ja koristim metalnu žicu za mućenje.
Stavite so i kuvajte dok se ne zgusti, na slaboj do umerenoj vatri 8-10 minuta, uz često mešanje.
5. Stavite meso i pređite na pripremu zaprške.
Za nju umutite jaje i žumance sa kiselim mlekom.
Sipajte nekoliko kutlača frikasea kako bi se temperature izjednačile, nakon toga sipajte nazad u šerpu. Lepo promešajte i ostavite nekoliko minuta na isključenoj ringli ili slaboj vatri.
Frikase ne treba da bude veoma gust, niti prepterano redak, zato ako pravite veću količinu sosa, satvite više brašna.
U protivnom slučaju, prosto dolivajte još vode ili bujona u jelo sa piletinom.
6. Servirajte ukusan pileći frikase sa belim lukom topao, pospite sitno iseckanim mladim belim lukom.
Prijatno!