Štrudla od jabuka bez glutena

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
101
659
31/07/2020
"Neverovatna štrudla od jabuka bez glutena - ima razloga da je probate "
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano70
  • Pregledi tokom meseca68
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • bezglutensko brašno - 180 g, bezglutenski miks (kombinacija pirinčanog i kukuruznog)
  • voda - 100 ml, topla
  • ulje - 1 kašika
  • brašno - dodatno, da razvijete testo, ali vam treba veoma malo
  • Za nadev
  • jabuke - 5 komada
  • orasi - 50 g
  • pinjole - 30 g
  • smeđi šećer - 60 g
  • suvo grožđe - 50 g ili brusnice
  • cimet - 1/2 kašičice
  • kora limuna - narendana kora bio limuna
  • šećer u prahu
  • belanca - 1 komad, za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite testo. Sipajte brašno u posudu i napravite udubljenje. Stavite vodu i ulje u sredinu i lagano pomešajte brašno, sakupljajući ga od krajeva. Rezultat će bito meko, skoro lepljivo testo. Ostavite ga da odstoji bar pola sata u najlon kesi.

Spremite nadev. Oljuštite. odstranite sredinu i isecite jabuke na tanke kriške.

Stavite ih u posudu i pomešajte sa smeđim šećerom, mlevenim cimetom, narendanom korom limuna, suvim grožđem i brusnicama.

Krupno isečemo orahe.

Namrvite koštunjavo voće (ili u mikseru ili ih stavite u krpu, pokrijte i prevucite oklagiju preko njih).

Razvijte testo u koru i napunite smesom od jabuka.

Stavite veliko parče pergamentnog papira preko daske, pospite brašnom u počnite da razvijate testo oklagijom posutom brašnom. Razvijte testo stavljajući preko njega streč foliju!

Razvijte ga da bude oko 3 mm debelo (izbegavajte da koristite ruke za bezglutensku koru, nije dobro da bude previše tanka).

Rasporedite razlličite sastojke po celoj površini kore, ostavljajući oko dva centimetra slobodna po ivicama: prvo isečene orahe, nakon toga smesu od jabuka i sušeno voće. Počnite da podižete testo da ga razvučete preko nadeva, koristeći pergamentni papir.

Presavijte i uvijte do kraja. Zatvorite dobro da prekrije nadev unutra.

Prebacite štrudlu sa pergamentnim papirom na papir za pečenje.

Okrenite tako da otvor ostane odozdo, dajte joj oblik potkovice (po želji i na svoj rizik) i namažite belancem. Pospite granulisanim šećerom ili šećerom u prahu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Servirajte sa šećerom u prahu. Neverovatno je ukusno sa bezglutenskim brašnom. Obavezno probajte!

Štrudla od jabuka bez glutena je gotova.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar