Domaće lepinje za donere

05/08/2020
"Najukusniji doneri koje ste nekada probali - verovatno zbog domaćih lepinja "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano101
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • Za lepinje
  • voda - 200 ml
  • brašno - 2 šolje
  • mast - 1 supena kašika
  • sirće - nekoliko kapljica
  • so - pola kašičice
  • šećer - pola kašičice
  • suvi kvasac - 2 grama
  • Za punjenje donera
  • krompirići - prženi
  • piletina - marinirana i ispečena na roštilju
  • luk - 1 ili 2 glavice
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • pečurke - 200 grama
  • masline - 100 grama
  • čedar - nekoliko kriški
  • paradajz - 1 komad
  • krastavci - 1 komad
  • ljute paprike
  • za paradajz sos
  • paradajz - 1 komad
  • kiseli krastavčići - 1 - 2 komada
  • so
  • šećer
  • začini
  • brašno
  • Za sos od belog luka
  • ulje - 100 ml
  • sveže mleko - 50 ml
  • senf - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • začini po vašoj želji
  • limunov sok - limuntus
  • so
* merne jedinice
Tanak Hleb

Način pripreme

Svi potrebni sastojci za punjenje donera se pripreme i iseku. Luk, beli luk i pečurke se preprže ili dinstaju na masti. U njih se dodaju začini - biber, aleva paprika, bosiljak, origano, peršun ili drugi (po vašem ukusu).

Lepinje za domaće donere mogu i da se kupe, ali ukoliko su domaće, biće ukusnije i sveže. Domaće lepinje za donere takođe mogu da se zamrznu i da se koriste nakon nekog vremena. Rezultat nije uvek toliko dobar, ali od velikog značaja je kako su napravljene.

Domaće lepinje za donere se spremaju tako što se potrebni sastojcu pomešaju i umesi se testo, ostavlja se da odmori desetak minuta i posle se u dozama prave same lepinje. Testo se kida na loptice i razvija se ili se rasteže. Njihova veličina zavisi i od toga koliko lepinja želite da napravite i koju debljinu više volite.

Peku se u zagrejanom tiganju sa obe strane. Možete da koristite mast, ali ukoliko ih pravite u tiganju sa nelepljivim dnom, preskočite ovaj korak. Ako su unapred pripremljene, mogu da budu ugrejane u tiganju bez masti.

Za sos paradajz pasirajte paradajz i kisele krastavčiće - možete ih izrendati, ako više volite. Dodajete so, šećer i začine po vašem ukusu. Rastapate malo brašna i stavljate na slabu vatru na ringlu kako bi se zgustilo. Veoma pazeći da sos ne provri, zato što će se pokvariti svojstva i njegov ukus. Samo treba da se ugreje da bi se zgustilo. Ukoliko osetite da temperatura sosa postaje visoka, sklonite šerpicu ili kacerolu sa ringle, a nakon toga je ponovo vratite. Neprestano mešajte. Čim se zgusti, gotov je i možete ga ostaviti da se ohladi.

Sos od belog luka ne može da se propusti, zato što je on obavezan u pripremi donera. Zato su i sastojci u njemu i njihova količina važni. Nudim vam domaći isprobani recept. Prvo treba da pripremite majonez, a za njega vam je potrebno ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje. Pomešate ih, ali ne mešate. Pasatorom ih mutite u brzim obrtajima do željenog rezultata. Domaći majonez može da se konzumira 2-3 dana. Njegova trajnost nije velika i potrebno je da se pazi prilikom pripreme, kako bi se dobila dobra gustina.

Pomešamo ostale sastojke za sos od belog luka sa majonezom i promešemo. Što se tiče začina, možete dodati mirođiju, peršun i druge po vašem ukusu.

Čim sve bude gotovo, možemo da serviramo na poslužavniku i svaki po svom ukusu da napravi svoj doner. Ili domaćica da napravi donere sa svim sastojcima, tako što počne sa premazivanjem lepinje sosom od belog luka i kiselim krastavčićima.

Doner se savija da bude stegnut i najjednostavnije se dobija ako se potrudite da bude kao levak, kako bi se skupilo više punjenja i da se ne raspada.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar