Bonapeti.rs»Članci»Začini»Aleva paprika

Aleva paprika

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196219
Aleva paprika

Aleva paprika je jedan od najomiljenijih i najkorišćenijih začina u našoj kuhinji. Kod nas gotovo da nema jela, modernog ili tradicionalnog u koje se ne dodaje aleva paprika. Karakteristika ukusa koji daje ovaj začin je slatkast podton, zbog čega je izuzetno pogodna za aromatiziranje jela od povrća, piletine, svinjetine i junetine, pa čak i ribe. Poslednjih godina veliku buku napravila je i dimljena aleva paprika koja jelima daje jedinstven ukus.

Nije poznato mnogo detalja o istoriji ovog začina, ali slatka aleva paprika je prva ušla u upotrebu. U Evropi, aleva paprika ne dolazi sa Orijenta, već iz radikalno drugačijeg pravca - Portugala. U zemlju pomorandži i finog vina, aleva paprika stigla je u 16. veku, kada su portugalske karavele donele začin iz Meksika. Odmah su se veoma cenili njeni ukusni kvaliteti, aleva paprika je bila izuzetno skup začin, dostigavši cenu crnog bibera.

Dalje, istorija mlevene aleve paprike dostigla je vrhunac ulaskom u Mađarsku. To se dogodilo negde u 19. veku, kada se aleva paprika toliko koristila u kuvanju u toj zemlji da je počela da se smatra njenom drugom domovinom. Kao osnovni proizvod mađarske kuhinje, brojna poznata lokalna jela, uključujući mađarski gulaš, ne mogu se pripremiti bez aleve paprike.

Ljuta aleva paprika potiče iz porodice Capsicum, koje su poznatije kao ljute paprike. Botanički naziv biljke je Capsicum annuum. Ljuta aleva paprika, koja se naziva i kajenska paprika, priprema se od zrelih plodova paprika i koristi se za začinjavanje jela, sosova i nekih mešavina začina.

Vrste aleve paprike

Aleva paprika je podeljena na dve vrste. Postoje slatka aleva paprika i ljuta aleva paprika. Obe vrste su prah ili male ljuspice koje se dobijaju mlevenjem ili tucanjem suvih crvenih paprika ili papričica. Slatka aleva paprika se dobija od slatke crvene paprike i daje jelima blago slatkast ukus.

Izbor i čuvanje aleve paprike

Aleva paprika je jedan od najčešće korišćenih začina, zbog čega je vrlo lako pronaći – može se naći u skoro svakoj prodavnici. Kupujte alevu papriku u veoma dobro zatvorenim kesama. Čuvajte je na suvim i tamnim mestima.

Začini

Kuvanje sa alevom paprikom

U nekim evropskim zemljama i kod nas rasprostranjena je praksa da se od nekog jela pravi zaprška sa zagrejanim uljem i alevom paprikom. Tako pasulj, sočivo, čak i jaja postaju izuzetno ukusni. Škembe čorba i jaja na panađurski način su nezamislivi bez aleve paprike.

Obično aleva paprika boji jelo u karakterističnu boju narandžaste do boje crepa. Često se koristi za posipanje raznih proizvoda i salata. Međutim, tada se njena aroma ne oslobađa u potpunosti i postignuti efekat je više estetski nego ukusan.

Aroma aleve paprike u potpunosti se oslobađa tokom termičke obrade. Međutim, mora se biti oprezan, kratak i umeren, jer na visokoj temperaturi šećeri u začinu pregore i njegov ukus postaje gorak.

Dimljena aleva paprika dodaje se u skoro ista jela kao i obična aleva paprika. Daje veoma prijatnu aromu dima hrani, može se uporediti sa aromom roštilja. Veoma je pogodan za kuvanje pasulja, pa će stvoriti osećaj da je čorba kuvana na ćumuru.

Dimljena aleva paprika je pogodna za aromatiziranje crvenog mesa kao i težeg mesa, ali ipak budite oprezni jer će se u prevelikoj količini stvoriti gorak ukus koji nije baš prijatan.

Ako ćete čorbe ili druga slična jela začiniti dimljenom alevom paprikom, dobro je da je dodate na početku kuvanja. Na taj način će se aroma bolje razvijati. Klasična aleva paprika treba dodati na kraju termičke obrade, ali to ne važi za dimljenu verziju.

U slučaju da do sada niste koristili dimljenu alevu papriku, najbolje je da počnete sa malom količinom kako biste se navikli na njen ukus, pa je možda malo povećajte.

Koristi od aleve paprike

Koristi od aleve paprike za ljudski organizam nisu jedna ili dve. Ljuta aleva paprika je odličan izvor vitamina A. Takođe je dobar izvor vitamina B6, vitamina C, vitamina K, mangana i dijetalnih vlakana. Ljuta aleva paprika pospešuje metaboličke procese i ubrzava izbacivanje sluzi.

Paprika ima svojstvo da daje dodatnu toplotu u telu, poboljšava cirkulaciju krvi i olakšava njen dohvat do udaljenijih delova tela, za šta je podjednako važno efikasno čišćenje sluzi.

Ljuta aleva paprika ima dokazane koristi u prevenciji raka, srčanih udara, čireva i drugih gastrointestinalnih oboljenja.

Posebno je dobro pogođen ljutom paprikom čir koji je uzrokovan bakterijama. Povećanje kiselog okruženja u želucu je razlog za pogoršanje čira. U ovom slučaju, južnoamerički začin se koristi kao lek. Ljuta aleva paprika zaustavlja razvoj čireva tako što ubija bakterije, što zauzvrat stimuliše ćelije sluzokože želuca da oslobađaju zaštitne sokove. Upravo ovi sokovi dobro deluju na čir.

Ljuta aleva paprika ima sveukupno lekovito dejstvo na gastrointestinalni trakt. Capsicumom se leče ne samo čir na želucu, već i duodenum. Začin je moćno sredstvo za ublažavanje bolova i čak može pomoći u obnavljanju želudačnog tkiva i bržem premeštanju krvi u područje tkiva. Aleva paprika podstiče bržu apsorpciju namirnica koje se uz nju konzumiraju.

Pošto je aleva paprika veoma bogata vlaknima i korisnim mineralima, ona je pogodan začin za svaku dijetu za mršavljenje.

Aleva Paprika

Tokom prehlade i gripa, telo ima povećanu potrebu za vitaminom C, a aleva paprika je odličan način da dobijete dragoceni antioksidans. Korisna je i kada ste bolesni, jer ima dobra svojstva stimulisanja apetita. Gubitak apetita je veliki problem kada ste bolesni, jer telo treba da nabavi važne hranljive materije, zahvaljujući kojima se brže nosi sa problemom.

Visok sadržaj karotenoida u alevoj paprici, kao što su vitamin A i zeaksantin, određuje blagotvorno dejstvo začina na zdravlje očiju. Poznato je da vitamin A štiti od makularnog slepila i makularne degeneracije, a zeaksantin zauzvrat smanjuje rizik od infekcija oka, ali i štiti od raznih zaraznih bolesti i nekih respiratornih problema.

Veruje se da aleva paprika može poboljšati kvalitet sna. To je zbog vitamina B6 koji sadrži, a koji stimuliše proizvodnju hormona melatonina odgovornog za održavanje zdravog ciklusa sna.

Još jedna zdravstvena korist koja se pripisuje alevoj paprici je smanjenje površinskih proširenih vena.

Aleva paprika pomaže i tako što unosi više kiseonika u folikul dlake, stimuliše njen rast i istovremeno je jača, sprečavajući gubitak kose.

Slatka aleva paprika takođe poboljšava varenje, povećavajući lučenje pljuvačke i želudačne kiseline, koje zauzvrat brže razgrađuju hranu i pomažu da se brže obezbede hranljive materije potrebne za energiju tela.

Mnogo je prednosti redovne konzumacije aleve paprike, pa nemojte propustiti da njome začinite svoja jela. Kladite se na kvalitetan proizvod da biste maksimalno iskoristili njegove kulinarske i zdravstvene prednosti.

Štetnost aleve paprike

Sama po sebi aleva paprika ne šteti zdravlju, ali njen ljuti oblik može biti opasan za neke ljude. Ljuta aleva paprika može da izazove iritaciju stomaka i bol kod osetljivijih ljudi. Opasna je i za stanja kao što su gastritis, čir na želucu, dojenje, trudnoća, problemi sa srcem i bubrezima, hemoroidi, pankreatitis, holecistitis, kao i individualna netolerancija.

Prekomerna konzumacija začinjene hrane može dovesti do čireva i gastritisa, zato budite oprezni sa korišćenjem ljute aleve paprike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas