Način pripreme
Kvasac, zajedno sa šećerom, rastvorite u vodi i mleku, dodajte 2 kašike brašna, promešajte i ostavite oko 10-15 minuta da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte preostale namirnice i mesite testo oko 10 minuta. Testo stavite u posudu, pokrijte ga providnom folijom i krpom, ostavite ga da naraste na sobnoj temperaturi oko 30-40 minuta.
Testo izvadite i na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom i podelite ga na dva dela, formirajte dve lepinje (elipse ili krug) rukama i pokrijte ih ponovo providnom folijom ili najlonskom kesom i krpom i ostavite ih oko 20-25 minuta.
U maloj posudi umutite 1 kašiku brašna i 6-7 kašika vode.
Nakvasite vrhove prstiju u maloj posudi i lagano pritiskajte lepinju - prvo krenite sa krajeva male lepinje, a nakon toga oblikujte kvadarate ili rombove i stalno kvasite prste. Ovu proceduru možete da napravite i u plehu u kome ćete peći lepinje, kako ne bi imali problema kod prebacivanja lepinje i kako se ne bi pokvarili oblici na njoj.
Nakon toga umutite namirnice za premazivanje i četkom premažite lepinje. Pospite susamom ili semenom maka (možete kombinovati i šarenu so).
Lepinju postavite i pleh koji ste posuli sa malo brašna (kako bi bilo što bliže originalnom pečenju u peći) ili je stavite na rešetku rerne koju ste prekrili papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Kada lepinju izvadite iz rerne, poprskajte je vodom i pokrijte je čistom krpom.
Možete da lepinje premažete i maslacem. Prijatno!