Način pripreme
Mekike iz Tetova su idealne sa šećerom u prahu. Modu da se posluže i uz krupno mlevenu ljutenicu, ajvar ili pak uz džem po izboru.
U posudu sipajte vodu, zajedno sa šećerom, kvascem i jednom kašikom brašna. Pokrijte posudu i ostavite je na toplom mestu da se kvasac aktivira.
Dodajte prethodno umućeno jaje, ulje i so, pa promešajte. Postepeno dodajte prosejano brašno dok ne dobijete loptu lepljivog testa. Pokrijte testo za mekike i ostavite ga da narasta oko sat vremena.
Sipajte više ulja u tiganj i dobri ga ugrejte. Dobro nauljenim rukama kidajte komade testa i rastežite ga maksimalno, ubacite ga u ulje i pržite do zlatne boje.
Mekike treba da budu dobro pržene sa hrskavom koricom spolja i mekanim središnjim delom mekike.
Probajte kakve mekike prave u Tetovu!