Način pripreme
Video sam recept za najmekše mekike na jednom turskom sajtu.
Svi proizvodi treba da budu sobne temperature, pa izvadite jaje i kiselo mleko iz frižidera najmanje sat vremena pre mešenja testa.
Prosejte brašno u dublju posudu i dodajte so i prašak za pecivo.
Količina brašna je približna jer je svako brašno različito. Zato ne stavljajte celu količinu brašna odjednom, već ostavite malo i po potrebi dodajte na kraju.
Dobro promešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte ostatak proizvoda – šećer, ulje i kiselo mleko.
Umesite veoma mekano testo koje stavite u posudu i prekrijte pamučnom krpom oko 30 minuta.
Testo ne sadrži kvasac, ali je ipak lepo odmoriti ga da se opusti.
Nakon što prođe ovo vreme, testo podelite na 10-12 jednakih delova, svaki od njih formirati u kuglu i staviti na radnu površinu koja je malo pobrašnjena.
Kuglice testa prekrijte krpom da sprečite stvaranje kore.
Uzmite lopticu testa i razvaljajte je u veoma tanku koru prečnika oko 15-17 cm na blago pobrašnjenoj podlozi.
Pripremite duboki tiganj.
Zagrejte veliku količinu ulja, trebalo bi da bude oko 2 prsta, jer mekike jako narastu, i pržite ih do zlatne boje, sa svake strane.
Stepen šporeta treba da bude jedan stepen ispod maksimuma. Od mogućih 6 stepeni, pecivo pržite na 5.
Osim što su veoma ukusne, ova mekike ne uzimaju mnogo masti.
Poslužite najmekše mekike posute šećerom u prahu, sa domaćim džemom, medom, čokoladom ili sa komadom sira, po svačijem ukusu.
Prijatno!