Način pripreme
Patlidžan se opere i iseče se na ne mnogo debele krugove. Soli se i ostavlja se da odstoji minimum 20 minuta u cediljki. Ako je vodenastiji može da se cedi čak i nekoliko sati.
Tikvice se takođe iseku na šajbne, posole se i stavljaju u cediljku, da bi se iscedile od suvišne vode. Vreme opet zavisi od vode koju puštaju.
Isečene i već isceđene tikvice i patližan se mažu dobro uljem, da se ne zalepe za gril tiganj. Ispeku se sa obe strane.
Marinada se sprema, tako što se u malu šerpu sipa sirće, so i šećer. Zagreva se na ringli uz neprestano mešanje, da se rastvore i dodaje se ulje. Sklanja se sa ringle i meša se dobro da se pomešaju sastojci.
U posudu se stavlja pečeni patlidžan i tikvice i prelivaju se toplom marinadom.
Ostavljaju se desetak minuta, nakon čega se gusto ređaju u tegle, pri čemu se ređaju dve vrste povrća. Po želji između redova može tu i tamo da se stavu po neki izgnječeni čen belog luka.
Dok se ređa u tegle povrće se blago pritiska, da ne bude vazduha između. Ostatak marinade se raspoređuje ravnomerno u tegle.
Tegle sa mariniranim patlidžanom i tikvicama se sterilišu 10 minuta, pri čemo se vreme meri od trenutka kada voda provri.
Prijatno!