Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Tikvice sa patlidžanom u teglama

Tikvice sa patlidžanom u teglama

ZoriZori
Guru
8932865k
Tikvice sa patlidžanom u teglama
Fotografije: Zori
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
"Leto se neće završiti zvanično, dok ne zatvorimo dovoljno tegli sa tikvicama i patlidžanom za zimu"

Potrebni sastojci

  • tikvice - ukupno 3 kg, sa patlidžanom
  • patldižan
  • vinsko sirće - 200 ml
  • ulje - 200 ml
  • šećer - 120 g
  • so - 80 g
  • beli luk - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere i iseče se na ne mnogo debele krugove. Soli se i ostavlja se da odstoji minimum 20 minuta u cediljki. Ako je vodenastiji može da se cedi čak i nekoliko sati.

Tikvice se takođe iseku na šajbne, posole se i stavljaju u cediljku, da bi se iscedile od suvišne vode. Vreme opet zavisi od vode koju puštaju.

Isečene i već isceđene tikvice i patližan se mažu dobro uljem, da se ne zalepe za gril tiganj. Ispeku se sa obe strane.

Marinada se sprema, tako što se u malu šerpu sipa sirće, so i šećer. Zagreva se na ringli uz neprestano mešanje, da se rastvore i dodaje se ulje. Sklanja se sa ringle i meša se dobro da se pomešaju sastojci.

U posudu se stavlja pečeni patlidžan i tikvice i prelivaju se toplom marinadom.

Ostavljaju se desetak minuta, nakon čega se gusto ređaju u tegle, pri čemu se ređaju dve vrste povrća. Po želji između redova može tu i tamo da se stavu po neki izgnječeni čen belog luka.

Dok se ređa u tegle povrće se blago pritiska, da ne bude vazduha između. Ostatak marinade se raspoređuje ravnomerno u tegle.

Tegle sa mariniranim patlidžanom i tikvicama se sterilišu 10 minuta, pri čemo se vreme meri od trenutka kada voda provri.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: