Način pripreme
Ovaj jedinstveni čizkejk je u tursku kuhinju došao iz Španije. Recept je rođen u San Sebastijanu i poznat je još kao topao čizkejk i pečeni čizkejk.
Uprkos što nema turske korene, ovaj čizkejk mnogo vole turske domaćice i prirpemaju ga sa zadovoljstvom za svoje bližnje i goste.
Možete da uživate u njemu u tuskim poslastičarnicama. Ukus je veoma prijatan, a tekstura - vazdušasta.
SAVETI:Možete da dodate u smesu za čizkejk koru od limuna ili koru od pomorandže.
Svi korišćeni sastojci su na sobnoj temepraturi - jaja, pavlaka, krem sir.
Ako želite da kolač bude slađi, koristite šolju i po šećera.
Da bi imao više kalorija, možete koristiti nemasni sitni sir umesto sira.
PRIPREMA:
Pomešajte krem sir i šećer u velikoj posudi. Mutite 5-6 minuta mikserom dok se ne sjedine oba sastojka.
Nastavite da mutite i dodajte jedno po jedno jaje, prethodno izvađena iz frižidera na sobnu temepraturu.
Dodajte jedno jaje, mešajte, dodajte drugo jaje i mešajte itd. Dodajte pavlaku i promešajte. Dodajte i vanilu.
Dodjate brašno i sve dobro mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Obložite kalup za tortu srednje veličine (20 cm - za veći efekat. a takođe može i 22/24 cm) papirom za pečenje, ostavite ivice da štrče van kalupa.
Namažite ceo papir i sipajte smesu unutra. Protresite kalup da se ravnomerno rasporedi smesa i da nestanu vazdnušni mehurići.
Ugrejte rernu prethodno na 190 stepeni i stavite čizkejk da se peče.
Pecite 45-55 minuta u zavisnosti od jačine rerne (dok ne dobije braon koricu).
Kad se ispeče čizkejk će narasti, ali posle pada.
Isključite rernu i ostavite čizkejk da stoji unutra 45-50 minuta, vrata rerne ostavite poluotvorena.
Nakon toga izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Možete ga konzumirati u ovoj etapi.
Ali je poželjno, da nakon što se ohladi, da ga stavite u frižider na nekoliko sati da se ohladi i stegne.
Izvadite ga iz kalupa, izvadite papir za pečenje i ukrasite odozgo borovnicama, malinama ili kupinama.
Takođe, možete koristiti voćni ili čokoladni toping.
Isecite na komade i servirajte.
Neka vam je slatko!