Torta Beli San

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5165k452
Torta Beli San
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 5
17/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
14
"Bela ili ne, ova torta je zaista san!"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • kravlji maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • sveže mleko - 1 šolja + 1 prstohvat sode bikarbone
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • ekstrakt limuna
  • kora limuna - izrendana
  • Za krem
  • kokosovo mleko - 400 ml
  • kondenzovano mleko - 405 ml
  • bela čokolada - 70 g
  • želatin - 2 kesice
  • kravlji maslac - 50 g
  • šećer - 1/2 šolje
  • pavlaka - 50 ml, slatka
  • Za premazivanje torte
  • kisela pavlaka - 400 g
  • med od ruža - 3 supene kašike
  • Za čokoladni ganaš
  • bela čokolada - 200 g
  • slatka pavlaka - 70 ml
  • maslac - 50 g
  • kisela pavlaka - 100 g
  • Za prelivanje
  • instant kafa - 1 šolja
  • Za garniranje
  • filirani bademi
* merne jedinice

Način pripreme

Torta Beli San je autorska

Nije preterano slatka i veoma je sočna! Vredi isprobati ovu tortu sa pavlakom!

Način pripreme:

Odvojte žumanca od belanca.

Umutite belanca u sneg pomoću miksera, nakon čega dodajte šećer kašiku po kašiku uz neprestano mešanje.

Dodajte žumanca jedno po jednu bez prestajanja sa mućenjem mikserom.

Dodajte sveže mleko sa sodom, brašno i istopljeni maslac.

Mešajte i dodajte esenciju limuna, izrendanu koru limuna i prašak za pecivo.

Mešajte dok ne postane homogeno.

Dno tepsije sa padajućim prstenom pokrijte papirom za pečenje.

Sipajte smesu za koru i pecite na 170 stepeni dok ne bude gotova.

Gotovu koru za tortu ohladite, skinite prsten i isecite pomoću konca kroz sredinu kako biste dobili dve kore.

Način pripreme krema:

Napravite karamel tako što stavite šećer u posudu na zagrejanu ringlu i dodate 3 supene kašike vode.

Kada se dobije karamel, dodajte slatku pavlaku i izmešajte.

Dodajte kokosovo mleko i kondenzovano mleko.

Izmešajte i pazite da tečnost ne provri, prosto zagrejte do tačke ključanja.

Istopite belu čokoladu zajedno sa maslacem i dodajte ih u tečnost. Mešajte dok ne postane homogeno.

Istopite želatin u hladnoj vodi i kada nabubri zagrejte ga u mikrotalasnoj rerni, bez da kipi - pazite!

Dodajte želatin u ostale sastojke za krem.

U početku je dosta tečan - ne brinite.

Stavite posudu na hladno mesto /u frižider/ kako bi se želiralo - ponovo pazite! Kada započne proces želiranja tada sipajte krem na donju koru.

Pre toga ste stavili koru u odgovarajuću posudu, vratite samo prsten nazad, prelijte kafom /ali ne obilno, prosto namočite/, sipajte krem, stavite drugu koru, ponovo namočite kafom.

Stavite tortu u frižider da se dobro stegne.

Potrebna su 2-3 sata.

Umutite kiselu pavlaku sa medom od ruža i namažite celu tortu po periferiji i gornjem delu.

Istopite belu čokoladu na pari, dodajte istopljeni maslac, sipajte slatku pavlaku i mutite dok ne postane homogeno.

Dodajte kiselu pavlaku i ponovo mutite.

Dobijenim ganašom zalijte tortu sa belom čokoladom i garnirajte filiranim bademima!

Ostavite ponovo na otprilike 2 sata /treba joj tehnološkog vremena/ kako bi se podesile arome, nakon čega isecite i poslužite tortu za rođendan.

Sočna i unikatna!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: