Način pripreme
PODLOGA:
Zagrejati rernu na 180°C, okrugao kalup veličine 22 ili 24 cm obložiti papirom za pečenje. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, so i prašak za pecivo pa ostaviti sa strane. Maslac iseći na kockice i otpiti u šerpici na nižoj temperaturi. Kada se maslac otopi, dodati šećer iz nekoliko puta i ostaviti da se rastvori. Skloniti sa šporeta i prohladiti na sobnoj temperaturi, zatim dodati jedno po jedno jaje i ručno sjediniti. Na samom kraju dodati praškaste sastojke i aromu vanile i sve izmešati špatulom. Izliti u pripremljen kalup i peći 25 min, zatim potpuno ohladiti podlogu pre dalje upotrebe.
MUS OD ČOKOLADE:
Pre svega pripremiti kalup, na dno postaviti ispečenu i ohlađenu podlogu, a unutrašnji zid obložiti poslastičarskom folijom ili aluminijumskom folijom (vodite računa o visini kalupa, mora biti najmanje 8 cm). Čokoladu iseći na kockice i staviti u staklenu činiju, dodati prstohvat soli i 180 ml neumućene slatke pavlake, zatim topiti čokoladu u mikrotalasnoj 30 s, izmešati pa vratiti na još 30 s, ponoviti postupak koliko god je potrebno da bi se čokolada otopila i sjedinila sa slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dok se čokolada hladi, potrebno je pripremiti želatin sa 20 ml (2 kašike) hladne vode i ostaviti 10 min da nabubri. Kada čokolada dostigne sobnu temperaturu, želatin zagrejati u mikrotalasnoj na 15 s i postepeno ulivati u čokoladu mešajući sve vreme. Preostalu slatku pavlaku (230 ml) umutiti mikserom, polovinu sjediniti sa pripremljenom čokoladom, zatim dodati ostatak i dobro izmešati žicom. Mus ravnomerno rasporediti po podlozi i staviti u frižider na 30 minuta.
Ukoliko planirate da servirate tortu na tacni ili staklenom poslužavniku savetujem vam da skinete dno kalupa a obruč postavite direktno na tacnu za serviranje.
MUS OD MALINA:
Izvojiti 80 g malina od ukupne količine navedene u sastojcima i napraviti pire. Staviti sveže maline u blender i samleti, potom ih propasirati kroz cediljku i staviti u staklenu činiju sa belom čokoladom, slatkom pavlakom (115 ml) i solju. Postupak pripreme musa od malina isti je kao i kod čokoladnog s time da se na samom kraju dodaje preostala količina svežih malina (160 g) i može se dodati nekoliko kapi crvene boje za kolače da bi mus imao intenzivniju boju i lepši izgled. Fil ravnomerno premazati preko čokoladnog i staviti u frižider na 30 min.
MUS OD VANILE:
Pomešati komadiće bele čokolade, slatku pavlaku (115 ml), med, so i ponoviti postupak. Na samom kraju dodati aromu vanile. Fil ravnomerno premazati preko musa od malina i ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 4 h. Nakon što je torta odstojala treba pažljivo skinuti obruč i foliju, potom dekorisati.
DEKORACIJA:
U manjoj šerpici pomešati čokoladu sa slatkom pavlakom i otopiti uz povremeno mešanje. Prohladiti i dekorisati; jedan deo čokolade sipati u dresing vreću sa okruglim nastavkom i pustiti čokoladu da curi niz ivicu torte, ostatkom čokolade premazati površinu i ukrasiti svežim malinama.
Čoko-mus torta je gotova