Čoko-mus torta

Sanja ČipčićSanja Čipčić
Početnik
1612754
Čoko-mus torta
Fotografije: Sanja Čipčić
1 / 4
31/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
16
"Malinu nazivaju carskim voćem. Ova čoko-mus torta dokazuje zašto"

Potrebni sastojci

  • ZA PODLOGU
  • maslac - 115 g
  • šećer - 220 g
  • kakao - 80 g
  • jaja - 2 komada (sobne temperature)
  • brašno - 100 g (T - 400)
  • so - 1 prstohvat
  • aroma vanile - 10 ml
  • prašak za pecivo - 2 g
  • ZA MUS OD ČOKOLADE
  • crna čokolada - 250 g
  • slatka pavlaka - 180 ml
  • slatka pavlaka - 230 ml (umućena)
  • so - 1 prstohvat
  • želatin - 10 g (mleveni)
  • voda - 20 ml (hladna)
  • ZA MUS OD MALINA
  • maline - 240 g
  • bela čokolada - 250 g
  • slatka pavlaka - 115 ml
  • slatka pavlaka - 230 ml (umućena)
  • so - 1 prstohvat
  • želatin - 10 g (mleveni)
  • voda - 20 ml (hladna)
  • ZA MUS OD VANILE
  • bela čokolada - 250 g
  • slatka pavlaka - 115 ml
  • slatka pavlaka - 230 ml (umućena)
  • med - 90 g
  • so - 1 prstohvat
  • želatin - 10 g (mleveni)
  • voda - 20 ml (hladna)
  • aroma vanile - 10 ml
  • ZA DEKORACIJU
  • crna čokolada - 100 g
  • slatka pavlaka - 100 ml
  • maline - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

PODLOGA:

Zagrejati rernu na 180°C, okrugao kalup veličine 22 ili 24 cm obložiti papirom za pečenje. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, so i prašak za pecivo pa ostaviti sa strane. Maslac iseći na kockice i otpiti u šerpici na nižoj temperaturi. Kada se maslac otopi, dodati šećer iz nekoliko puta i ostaviti da se rastvori. Skloniti sa šporeta i prohladiti na sobnoj temperaturi, zatim dodati jedno po jedno jaje i ručno sjediniti. Na samom kraju dodati praškaste sastojke i aromu vanile i sve izmešati špatulom. Izliti u pripremljen kalup i peći 25 min, zatim potpuno ohladiti podlogu pre dalje upotrebe.

MUS OD ČOKOLADE:

Pre svega pripremiti kalup, na dno postaviti ispečenu i ohlađenu podlogu, a unutrašnji zid obložiti poslastičarskom folijom ili aluminijumskom folijom (vodite računa o visini kalupa, mora biti najmanje 8 cm). Čokoladu iseći na kockice i staviti u staklenu činiju, dodati prstohvat soli i 180 ml neumućene slatke pavlake, zatim topiti čokoladu u mikrotalasnoj 30 s, izmešati pa vratiti na još 30 s, ponoviti postupak koliko god je potrebno da bi se čokolada otopila i sjedinila sa slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dok se čokolada hladi, potrebno je pripremiti želatin sa 20 ml (2 kašike) hladne vode i ostaviti 10 min da nabubri. Kada čokolada dostigne sobnu temperaturu, želatin zagrejati u mikrotalasnoj na 15 s i postepeno ulivati u čokoladu mešajući sve vreme. Preostalu slatku pavlaku (230 ml) umutiti mikserom, polovinu sjediniti sa pripremljenom čokoladom, zatim dodati ostatak i dobro izmešati žicom. Mus ravnomerno rasporediti po podlozi i staviti u frižider na 30 minuta.

Ukoliko planirate da servirate tortu na tacni ili staklenom poslužavniku savetujem vam da skinete dno kalupa a obruč postavite direktno na tacnu za serviranje.

MUS OD MALINA:

Izvojiti 80 g malina od ukupne količine navedene u sastojcima i napraviti pire. Staviti sveže maline u blender i samleti, potom ih propasirati kroz cediljku i staviti u staklenu činiju sa belom čokoladom, slatkom pavlakom (115 ml) i solju. Postupak pripreme musa od malina isti je kao i kod čokoladnog s time da se na samom kraju dodaje preostala količina svežih malina (160 g) i može se dodati nekoliko kapi crvene boje za kolače da bi mus imao intenzivniju boju i lepši izgled. Fil ravnomerno premazati preko čokoladnog i staviti u frižider na 30 min.

MUS OD VANILE:

Pomešati komadiće bele čokolade, slatku pavlaku (115 ml), med, so i ponoviti postupak. Na samom kraju dodati aromu vanile. Fil ravnomerno premazati preko musa od malina i ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 4 h. Nakon što je torta odstojala treba pažljivo skinuti obruč i foliju, potom dekorisati.

DEKORACIJA:

U manjoj šerpici pomešati čokoladu sa slatkom pavlakom i otopiti uz povremeno mešanje. Prohladiti i dekorisati; jedan deo čokolade sipati u dresing vreću sa okruglim nastavkom i pustiti čokoladu da curi niz ivicu torte, ostatkom čokolade premazati površinu i ukrasiti svežim malinama.

Čoko-mus torta je gotova

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: