Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Lagana torta od spanaća sa jagodama

Lagana torta od spanaća sa jagodama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Lagana torta od spanaća sa jagodama
Fotografije: Rositsa Petrova
9 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Samo ako možete da zamislite kombinaciju ukusa u torti od spanaća sa jagodama - u suštini možete čak da je probate, jer imate recept"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • maslac - 100 g (meki)
  • šećer u prahu - 100 g
  • jaja - 2 komada
  • vanila - 1 kašičica, esencija
  • spanać - 130 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • brašno - 1 50 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • krem
  • kisela pavlaka - 300 g
  • šećer - 3 - 4 kašike
  • pavlaka - 150 ml, tečna, slatka
  • želatin - 10 g
  • jagode - 350 g
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da su sa sobne temperature. Maslac da bude mek.

Počnite sa pravljenjem kora Za taj cilj blanširajte spanać u vreloj vodi oko minut. Nakon toga iscedite i stavite u ledeno hladnu vodu na minut-dva.

Stavite dobro isceđen spanać i sveže mleko u blender i napravite gladak pire. Možete da koristite i ručni mikser.

Maslac umutite mikserom. Dodajte šećer u prahu i nastavite da mešate. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući nakon svakog.

Čim smesa postane homogena dodajte pire od spanaća. Smesa će izgledati kao presečena, ali to ne treba da vas brine.

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i dodajte ga u porcijama. Ispašće dosta gusta smesa.

Zagrejte rerni na 170 stepeni sa ventilatorom.

Podelite smesu za kore na pola.

Na dno kalupa sa ivicom koja se skida (18 cm) stavite papir za pečenje.

Sipajte pola smese za kore i pecite svaku 15-17 minuta - dok čačkalica ne bude suva.

Gotove kore ohladite na rešetki.

Za to vreme spremite krem.

Natopite želatin u 60 mk hladne vode i ostavite da nabubri.

Nakon toga ga stavite u posudu na paru da postane tečan.

Pomešajte kiselu pavlaku sa 4 kašike šećera i promešajte dok se šećer ne istopi.

Umutite mikserom dobro ohlađenu slatku pavlaku dok ne dobije meke vrhove.

Uz neprestano mešanje dodajte želatin u kislu pavlaku.

Na kraju dodajte i umućenu pavlaku 3-4 puta, mešajući pažčjivo špatulom. Dobije se veoma vazdušast i ukusan krem.

Stavite jednu od kora i preko nje namažite polovinom krema. Odozgo poređajte isečene jagode na polovine. Pritisnite ih da uđu u krem. Preko njih stavite drugu koru i ponovo namažite obilnom količinom krema.

Stavite tortu od pavlake u frižider na nekoliko sati, najbolje na jednu noć.

Sledećeg dana dekorišite tortu od spanaća sa celim jagodama. Možete da istopite malo čokolade na pari i da potopite u nju jagode. Ja sam dodala i nekoliko sitnih kakao keksa.

Dobija se veoma sveža i ukusna letnja torta od spanaća sa jagodama, pogodna za svaku priliku.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: