Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Dinstano pile»Najukusnija piletina sa pečurkama na francuski način

Najukusnija piletina sa pečurkama na francuski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Najukusnija piletina sa pečurkama na francuski način
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Da li želite da jedete naukusniju piletinu sa pečurkama? - Evo vam recepta"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 kg
  • brašno - 40 g, obično
  • maslac - 30 g
  • bujon
  • pileće kosti - 500 g
  • šargarepa - 50 g
  • crni luk - 50 g
  • teleći bujon - 500 ml
  • pasta od paradajza - 10 g
  • beli luk - čen
  • biljke - celer, lovorov list, majčina dušica, praziluk itd, po ukusu
  • za sos
  • šalot - 25 g
  • pečurke - 100 g
  • konjak - 25 ml
  • belo vino - 50 ml
  • pileći bujon - 500 ml
  • maslac - 10 g
  • estragon - 1 supena kašika
  • peršuiin - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • brokoli - 600 g, kuvan
  • rokfor sir - ili drugi plavi
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i isecite pečurke. Oljuštite i isecite šalot. Operite i isecite peršun i estragon. Stavite sve sastojke u posudu u frižider.

Isecite pile na porcije, odvojite dva bataka i belo meso. Od krila i drugih kostiju sa piletinom ćete pripremiti bujon.

Priprema bujona na francuski način:

U dubokoj šerpi ugrevamo 1 supenu kašiku maslaca ili maslinovog ulja i dodajemo odvojeno meso sa kostima da se proprži, da lepo porumeni. Dodajemo šargarepu i luk i nastavljamo da pržimo oko 5 minuta. Sipamo teleći bujon, dodajemo paradajz pire i buket zelenih biljaka - celer, lovorov list, majčinu dušicu, praziluk i beli luk (po želji dodjte koren pečuraka).

Ostavite bujon da vri dok se meso lepo ne skuva - oko 30 minuta. Nakon toga izvadite meso i povrće i procedite bujon. Tako se pripremate za sledeći korak.

Sledeći korak

Uvaljajte svako parče belog mesa i batak (ako želite odvojite prethodno batak od kostiju) u običnom brašnu i začinite solju i biberom.

Rastopite supenu kašiku maslaca u tiganju. Kad zapeni dodajte komade piletine jedno po jedno sa kožom na dole. Ostavite da se kuva nekoliko minuta. Okrenite da porumeni ravnomerno.

Pokrijte tiganj (ako je za rernu ili prebacite u pleh) i nastavite da kuvate u rerni na 200 stepeni 25 minuta. Nakon toga izvadite komade piletine i ostavite u posebnom plehu da stoje na toplom.

Pecite pečurke u tiganju sa maslacem i šalotom na umerneoj vatri 1 ili 2 minuta. Dodajte konjak. Upalite konjak i flambirajte (ako se plašite, prosto ostavite da provri minut i dodajte vino), nakon toga ugasite belim vinom.

Smanjite ringlu dok ne ostane jedna supena kašika tečnosti. Dodajte pileći bujon, ostavite da se dinsta na niskoj temperaturi nekoliko minuta (oko 15).

Skinite tiganj sa ringle i dodajte supenu kašiku maslaca i polako mešajte sos. Dodajte supenu kašiku estragona i peršun u sos i ponovo promešajte. Ostavite da vri još malo, oko 5 minuta.

Na kraju dodajte pileće batake i grudi i ugrejte na tihoj vatri nekoliko minuta.

Sevirajte pile na fancuski način i pospite sa još sveže isečenog povrća i estragonom. Po želji ukrasite dinstanim brokolijem i sirom.

Uživajte u ovom veoma ukusnom receptu iz neverovatne francuske kuhinje za najukusnije pile sa pečurkama na francuski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: