Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Moja domaća ljutenica iz rerne

Moja domaća ljutenica iz rerne

GenovevaGenoveva
Kuvar
51171k
Moja domaća ljutenica iz rerne
Fotografije: Genoveva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
15
"Kako se pravi domaaća ljutenica iz rerne - dajemo recept"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 2 kg
  • parlidžan - 1 kg
  • šargarepa - 500 g
  • paprike - 2.500 kg, šarene
  • luk - 3 glavice
  • beli luk - 1 glavica
  • so - 3 supene kašike
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 200 ml
  • biber
  • kumin
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan operemo, oljuštimo i sečemo na krupnije kockice. Posolimo i ostavljamo tako oko 30 minuta.

Paradajz operemo i prelivamo toplom vodom. Ostavljamo tako 3-4 minuta. Nakon toga prelivamo hladnom vodom i ljuštimo. Sečemo na pola i stavljamo ju duboki pleh.

Šargarepu oljuštimo, operemo i sečemo na krugove. Stavljamo u paradajz.

Paprike operemo, očistimo od semenki i sečemo krupnije i njih. Dodajemo ih u pleh.

Luk čistim i sečemo krupnije.

Operemo patlidžan vodom, stiskamo ga rukama da se ocedi od vode i dodajemo i njega u pleh.

Nakon što pripremimo i isečemo svo povrće, dodajemo so, šećer i ulje. Promešamo, pokrijemo pleh folijom, ne pritiskamo dobro i stavljamo u rernu na 250 stepeni.

Nakon 1 sata skidamo foliju i vraćamo pleh u rernu na još 2 sata, mešamo s vremena na vreme.

10 minuta pre nego što isključimo dodajemo beli luk, isečen na krugove. Na kraju dodajemo biber i po želji kumin, ali ne preterujemo sa kuminom, zato što ima jak miris.

Ostavljamo ljutenicu da se ohladi i nakon toga pasiramo. Napunimo oprane i suve tegle tegle domaćom ljutenicom iz rerne i zatvorimo.

Stavljamo pune tegle da se kuvaju 15-20 minuta.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: