Način pripreme
Rerna - 175 stepeni:
Kalup za tortu sa prstenom, namazan ili obložen papirom za pečenje.
Jabuke oljuštimo i očistimo. Izrendamo na Borner rende na tanke kriške. Stavljamo u posudu i prelivamo sokom od limuna, pažljivo mešamo rukom.
U toplo mleko dodajemo maslac da se rastopi.
U posudu razbijemo jaja, dodajemo šećer i mutimo mikserom dok ne dobijemo lepu penu. Dodajemo so, brašno sa praškom za pecivo i mutimo ponovo dok ne dobijemo homogenu smesu. Lagano dodajemo mleko sa maslacem, mutimo na niskoj temperaturi miksera. Dodajemo i jabuke i mešamo spatulom.
Namažemo kalup za tortu sa obručem oko 20 cm, takođe i ivice i posipamo sa malo brašna.
Sipamo smesu, rasporedimo i poravnamo.
Pečemo na 175 stepeni oko 40-50 minuta.
Vadimo paj od jabuka, ostavljamo kratko da se ohladi u kalupu, a nakon toga na rešetku.
Posipamo sa malo šećera u prahu.
Isečemo na komade.
Recept se zove nevidljiv paj od jabuka, zato što ima slojeve koji se dobijaju od jabuka koje se ne primećuju, kao da negde nestaju, a u isto vreme je toliko sočan, lagan i mnogo aromatičan slatkiš.