Sporo pečeni zec sa koricom od slanine

17/10/2020
"Evo ga još jedan ukusan dokaz da lepim stvarima treba vremena "
Priprema60 min.
Kuvanje220 min.
Ukupno280 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano48
  • Pregledi tokom meseca48
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • zec - 2.5 kg
  • pirinač - 1/2 šolje
  • pečurke - 200 g
  • slanina - 100 g (dimljena)
  • luk - 1 veza, svež
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • nana
  • peršun
  • slanina - 200 g (listići)
  • maslac - za premazivanje (mekan)
* merne jedinice
Pečeni Zec

Način pripreme

Dobro operite i osušite zeca. Namažite ga solju i biberom i ostavite na kratko.

Za to vreme sitno isecite luk, slaninu, pečurke i iznutrice zeca.

Ugrejte ulje i prvo dinstajte luk i slaninu. Čim luk omekša dodajte iznutrice i pečurke. Pržite i njih 4-5 minuta.

Operite dobro pirinač i dodajte i njega. Mešajte dok pirinač ne postane providan.

Dodajte 1 šolju vode i začine. Ostavite na vatri još 5-6 minuta, mešajte preiodično dok pirinač ne upije tečnost.

Sa ovom smesom napunite zeca, nakon toga ušijte otvor pamučnim koncem.

Obilno ga namažite mekanim maslacem, stavite u duboki pleh i poređajte odozgo listiće dimljene slanine. Sipajte pola šolje vode i pokrijte pleh aluminijumskom folijom.

Pecite u ugrejanoj rerni na 250 stepeni 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 3 sata. Na kraju skinite foliju i prelijte zaca dobijenim sosom. Vratite u rernu na još 10 minuta.

Isecite pečenog zeca na porcije i servirajte sa svežim salatom.

Prijatno!

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar