Način pripreme
Teleći gulaš je poreklom iz Mađarske, karakteristično za njega je obavezno prirustvo povrća - luk i beli luk i dugo kuvanje. Jedna odlična janija, priprema se u različitim državama i sa različitim dodacima uz osnovno povrće i beli luk.
Pripremamo sastojke za teleći gulaš sa vinom, prvo isečemo meso na zalogaje (veličina po želji) isečemo glavice crnog luka krupnije.
Stavljamo šerpu na vatru sa kravljim masalacem i sipamo luk, pržimo dobro dok ne porumeni.
Nakon što se dobro isprži i izdinsta, dodajemo isečene zalogaje mesa, promešamo, smanjujemo ringlu na srednju temperaturu i dinstamo luk i meso 20 minuta.
Kad prođe 20 minuta dodajemo lovorov list, isečene čenove belog luka, sveže paprike, prethodno izgnječene u avanu, supenu kašiku aleve paprike, sipamo vino i ako je potrebno malo vode (da dobro pokrije meso).
Nastavljamo da kuvamo bar dva sata da se krčka na slaboj rerni.
Dok se krčka teleći gulaš sa crvenim vinom, u tiganju sa kockicom maslaca propržimo pečurke i sitno iseckanu crvenu papriku 7-8 minuta da budu skoro gotove.
Desetak minuta pre nego što bude gotovo dodajemo pečurke, alevu papriku, koju smo dinstali prethodno i sipamo u gulaš u šerpu da se sjedine ukusi.
Možete da ne dodajete pečurke i papriku - i bez njih je mnogo ukusno. Nakon oko dva sata meso je krehko, završavamo sa kuvanjem.
Serviramo teleći gulaš sa crvenim vinom sa krompir pireom posut peršunom.
Prijatno kuvanje!