Praznični teleći rolat

Praznični teleći rolat
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 6
22/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje140 min.
Ukupno170 min.
Porcije6
"Svaki odvojen minut za ovaj teleći rolat vredi, zato što je krajnji rezultat jela viši nivo"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 1200 g (od vrata)
  • senf - 1 - 2 supene kašike
  • luk - 1/2 glavice (isečen na tanke kriške)
  • grijer - 100 g (isečen na kockice ili emental)
  • slanina - 4 kriške, po želji
  • kiseli krastavliči - 2 - 3 komada (isečeni na kockice)
  • orasi - 2 - 3 supene kašike (krupnije isečeni)
  • limun majčina dušica - 2 struka
  • so
  • biber
  • maslac - 50 g
  • vino - 250 ml (50 ml za glaziranje mesa, 150 ml za pečenje)
  • ulje - ili maslinovo ulje za premazivanje rolata
  • tamni sos za teleći rolat
  • vino - 60 ml
  • pečurke - 400 g
  • luk - 1/2 glavice (isečene)
  • limun majčina dušica - 2 struka
  • biber
  • so
  • bujon od povrća - 250 ml
  • brašno - 1 supena kašika
  • maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept za nemački teleći rolat je među najcenjenijim autentičnim nemačkim receptima za prazničnu trpezu. Šta može biti bolje od toga da ovaj prazični teleći rolat servirate za novogodišnje praznike ili za druge praznike.

Pta je lepše od toga da postoji specijalna praznička hrana koja je u stvari veoma laka za pripremu? Postoji mnogo verzija ovog recepta za teleći rolat, i lako ćete naći onaj koji će odgovarati vašim ukusima.

Glavno i karakteristično za nemački praznični rolat je senf, kiseli krastavčići i luk u nadevu.

Prvo operite teletinu i dobro osušite. Nemojte lupati komade mesa. Dobro je da debljina bude oko 3-4 cm. Samo meso za rolat je obično krto meso od vrata. Rasporedite ga na papir za pečenje. Pospite meso solju, biberom i čili paprikom.

Namažite senfom. Pospite sitno iseckanim peršunom. Rasporedite luk, isečen na polumesec, isečene kisele krastavčiće i isečeni sir grijer na kockice (emental ili drugi po vašem ukusu). Pospite iradima. Uvijte meso u rolat i zavežite kuhiljskim koncem i čačkalicom za zube.

Namažite rolat maslinovim uljem, medom, alevom paprikom i sitno iseckanom limun majčinom dušicom. U velikom tiganju na jakoj vatri rastopite maslac.

Dodajte teletinu u topao tiganj i pržite dok ne postane braon sa svih strana - oko 2 minuta po strani. Degrazirajte vinom minut-dva. Prebacijte teleći rolat u pleh i pecite jedan sat i 20 minuta na 200 stepeni.

Moguće je da će se peći još 20 minuta, tako da pazite, nakon što prođe sat vremena pečenja. Prelivajte sosom s vremena na vreme. Druga laka i veoma dobra varijanta je ekspres lonac, za oko 50 minuta, rolat je gotov.

Pripremite tamni sos. U tiganju u kojem ste pekli i glazirali meso stavite kockicu maslaca i sitno iseckan luk da se dinsta dok ne porumeni.

Dodajte isečene pečurke i dinstajte da ostane na masti. Kad se dobro izdinstaju i ostanu na masti, dodajte belo vino i glazirajte pečurke. Bude brzo kad vino ispari. Dodajte sos iz rolata i smanjite vatru. Pomešajte brašno u bujonu od povrća i dodajte u sos sa pečurkama.

Dodajte limun majčinu dušicu, kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Sos se glazira, zgusne i dobije braon boju, mirise predivno. Servirajte Praznični teleći rolat iz nemačke kuhinje sa tamnim sosom i povrćem. Obavezno probajte moj recept sa limun majčinom dušicom što je moja ideja i ukus je stvarno predivan! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: