Način pripreme
Zagrejte rernu na 177-180 stepeni. Pripremite 12 papirnih korpica. Imajte u vodu da se testo sa kakaom NE muti mikserom!
U posudi miksera ili ručnog miksera se muti prosejano brašno, kakao, so, soda i šećer. Ostavlja se sa strane. U drugoj posudi se pomešaju: voda, maslinovo ulje/ulje, sirće i ekstrakt vanile. Pomešaju se žičanom mutilicom veoma dobro. U sredini suvih sastojaka se pravi udubljenje i sipa se tečna smesa i meša se ponovo žičanom mutilicom dok ne postane homogeno.
Kakao testo se sipa kašikom za sladoled da bude lakše u papirne korpice prečnika oko 8-9 cm, ali da se sipa do polovine korpice. U sredinu svake korpice pomoću kašike se sipa krem sir. Peče se na 177-180 stepeni oko 25-30 minuta. Ohladi se.
Beleška: Izuzetno ukusan kapkejk bogatog čokoladnog ukusa i veoma vazdušast i najviše belog iznenađenja ima unutar kolača.
Pravila sam ga i sa maslinovim uljem i jakim kakaom VanHouten, da može da se dobije ta jaka aroma čokolade. Koristim papirne korpice Wilton jer se ne lepe za testo.
Koristim krem sir filadelfija, kojije prirodan i ima ga tačno 227 g, najviše 230 g, a treba da bude tačna gramaža, jer je važno da je ova smesa gusta, a kod manje količine neće biti takva. Merim elektronskom vagom.